Sillamäe sadam peab laienemisplaan

Sillamäe sadam peab laienemisplaan

Sillamäe sadamas algab sel suvel tsemenditerminali rajamine ning samal ajal käivad ettevalmistused ka konteinerterminali rajamiseks.

Sillamäe sadama üks omanikke Tiit Vähi ütles, et järgmiseks suureks projektiks sadama arendamisel on konteiner- ja üldkaubaterminali rajamine. “Praegu oleme asumas stardipakkudele,” sõnas Vähi, lisades, et tulevane terminal hõlmab ligikaudu 45 hektarit ja kai tuleb ligemale kilomeetri pikkune. Samuti rajatakse terminali raudteejaam.

Vähi sõnul on konteinerterminali eeldatav maksumus välja arvutatud, ent enne ehituslepingu sõlmimist ta seda välja ei ütle. “Selle maksumus on päris suur,” märkis ta vaid, lisades, et Euroopa Liidu ja Venemaa tihedam koostöö loob häid väljavaateid ka Sillamäe sadamale ning loodetavasti paranevad lähiajal ka Eesti-Vene suhted.

Sadama arendusdirektori Andrei Birovi sõnul läheb sel suvel Sillamäel lahti tsemenditerminali ehitus. Hispaaniast tuuakse laevaga Sillamäele klinker, kus see jahvatatakse veskites tsemendiks, pakitakse kottidesse ja toimetatakse edasi Venemaale.

Seoses 2018. aastal Venemaal toimuvate jalgpalli maailmameistrivõistlustega on Birovi sõnul oodata suuremahulist ehitustegevust Peterburi piirkonnas ja selle tõttu vajatakse väga suurtes kogustes kvaliteetset tsementi.

Praegu tegutseb Sillamäe sadamas naftasaaduste, vedelkeemia, ammoniaagi ja üldkaupade terminal. “Nende terminalide rajamisega oleme Sillamäele ja Eestile võitnud merelt juurde 100 hektarit maad. Kui järgmised etapid teoks teeme, tuleb teist sama palju veel juurde ja lisaks ka hulganisti töökohti,” sõnas Vähi.

2010. aastal liikus Sillamäe sadama kaudu 3,5 miljonit tonni kaupu. See on küll märksa vähem, kui loodeti saavutada sadama rajamisel, ent 2009. aastaga võrreldes kasvas kaubamaht 40 protsenti. “See oli suurim kasv, võrreldes kõigi teiste Balti mere sadamatega,” kinnitas Birov.

Tema sõnul on viimasel ajal märkimisväärselt kasvanud Kasahstani kaupade osakaal. “Sealt tulevad peamiselt naftatooted, metall ja vanaraud,” ütles Birov, kelle sõnul loodetakse sealsete kaupade mahtu tänavu veelgi kasvatada.

pohjarannik.ee

Similar articles:

БизнесВ Силламяэ может появиться цементный завод

БизнесКохтлаярвесцы протестуют против цементного завода

БизнесТийт Вяхи: Я всегда взбирался на самое высокое дерево!

БизнесКонтейнерный терминал Силламяэского порта готов

ОбществоСбор жителей Силламяэ прошел спокойно


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!