Sillamäele võib kerkida tsemenditehas

Sillamäele võib kerkida tsemenditehas

Hispaania suurim tsemenditootja Essentium tahab Sillamäe sadama territooriumile ehitada terminali, mis hakkab toimima vahelaona kontserni toodetud tsemendi müümiseks Venemaale, ning tsemenditehase, kus toorainest tsement valmis segatakse ja pakendatakse.

Hispaania päritolu Essentium Cement Eesti OÜ tahab Sillamäe sadama territooriumile rajada terminali ning tsemenditehase, mille toodang saab olema 90 tonni tunnis. Kolmes vahetuses töötamisel teeb see 500 000 tonni aastas, mis on kolm korda vähem kui toodetakse Kundas.

illamäe linnavalitsusele esitatud eskiisprojekti kohaselt kavandab arendaja peale tsemenditehase ja terminali ka raudteejaamast kolme juurdesõidutee ehitamist pikkustega 190, 310 ja 50 meetrit ning 100 meetri pikkuse laadimisfrondi rajamist.

Töökohti ei tule palju

Sillamäe linnapea Ain Kivioru kinnitusel tahab firma esialgu kasutusele võtta ainult terminali, mida kasutatakse vahelaona. Tsement tuuakse kohale ning saadetakse siit edasi.

Tulevikus peaks Sillamäel käima hakkama ka tsemendi pakendamine ja segamine. "Klinkrit siin aga tootma ei hakata, mistõttu tolmu ja suitsuga linnas probleeme tekkida ei tohiks," kinnitas linnapea, kelle sõnul jääb küll üles müraprobleem, kuid sellele peaks vastuse andma keskkonnamõju hindamine, mis praeguseks ka algatatud on.

Uues tehases peaks Kivioru andmetel tulema kuni 50 uut töökohta, mis pole väga suur arv. "Samas annab see tööd sadamale ning tänu sellele on tema mõju suurem," kinnitas ta ning lisas, et viimasel ajal on neid, kes Sillamäele oma ettevõttele kohta otsima tulevad, jäänud väga väheks. "Aasta jooksul on käinud üks ettevõte, kes tahtis siin klaasitootmist alustada," meenutas ta.

Sillamäe sadama kommertsdirektori Mihkel Uriko sõnul on neil käinud huvilisi uurimas küll, kuid kõik on vaikselt ära kadunud. "Essentiumiga saime küll väga hea kontakti. Seitse kuud tagasi kohtuti esimest korda. Ettevõtte juht Francisco Perez Rodenes on väga sihikindel inimene," kinnitas Uriko.

Põhiturg Venemaa

Sillamäe sadam on Uriko sõnul asukohana tsemenditehasele soodne, mistõttu teisi võimalikke kohti tsemenditehasele ilmselt pikalt ei kaalutud. Lisaks on investor kinnitanud ka tehase keskkonnaohutust.

"Kui Tallinna sadamale on linn ümber kasvanud, siis meie oleme elurajoonidest kaugel ning tehase jaoks selles mõttes soodsas kohas. Pealegi on mõistlik oma tootmine paika panna turule võimalikult lähedale," ütles Mihkel Uriko, kinnitades, et ettevõte plaanib oma toodangut müüa Venemaale. "Eesti turg on marginaalne. Isegi enne kriisi," kinnitas ta, et uus tehas Eesti turgu ei sihi.

Võimalikku tehase ehitamist Sillamäele Eesti Päevalehes kommenteerinud ASi Kunda Nordic Tsement tegevdirektori Meelis Einsteini arvates ei ole uuel tsemenditehasel siin turgu. Tema sõnul on ehitusturg sel aastal kukkunud kõikide naabrite juures, mistõttu peavad paljud töötama vähendatud võimsusega. Einsteini hinnangul toodetakse seetõttu tänavu regioonis üks-kaks miljonit tonni enam kui vaja. Oma tsemenditootmine on olemas igas Balti riigis.

Essentium on suurim tsemenditootja Hispaanias ning omab karjääre ka Põhja-Aafrikas. Eesti Päevalehe andmetel kavandab firma kaht tsemenditehast ka Türki. Sealsed tehased peaksid valmima juba 2011. aastal ning nende tootmisvõimsus on 2 miljonit tonni tsementi aastas.

GERLI ROMANOVITŠ, pohjarannik.ee, 24.07.09

Similar articles:

БизнесТийт Вяхи: Я всегда взбирался на самое высокое дерево!

ОбществоСбор жителей Силламяэ прошел спокойно

НаселениеГорода

ЭкономикаСилламяэский порт строит планы расширения

БизнесКохтлаярвесцы протестуют против цементного завода


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!