Ettevõtja aitas korraldada fiktiivset ehitushanget

Ettevõtja aitas korraldada fiktiivset ehitushanget

Firma Kameko Ehitus juhatuse liige Pyotr Fedorov rikkus enda sõnul konkurentsiseadust, et tagada oma firma töötajatele töö.

Eile kohtu ees olnud Kohta-Järve endine aselinnapea ja praegune ehitusettevõtja Pyotr Fedorov tunnistas end süüdi konkurentsikuriteos ja nõustus kokkuleppemenetluses 1533 euro suuruse rahalise karistusega.

Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Kalmer Kase ja Pyotr Fedorovi kokkuleppe kohaselt tuleb süüalusel aasta jooksul osade kaupa riigituludesse maksta lisaks veel 435 eurot. Fedorov ütles eile kohtusaalis, et sõlmis kokkuleppe vabatahtlikult ja jääb selle juurde. Kas Viru maakohtu kohtunik Eeva Levina kinnitab selle kokkuleppe, selgub 30. juulil avalikustatavas otsuses.

1990ndate alguses Kohtla-Järve aselinnapea ametis olnud Pyotr Fedorov on üks korruptsioonikuritegudes kahtlustatava Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi süüasja osaline.

Fiktiivne hange

Prokuratuur süüdistab Fedorovi konkurentsi kahjustavas kokkuleppes ja kooskõlastatud tegevuses, millega otseselt või kaudselt määrati kindlaks kolmandate isikute suhtes hinna- ja muud kauplemistingimused ning jagati kaubaturg.

Fedorovi viis kohtu alla 2009. aasta lõpus toimunud linna kunstide kooli sissepääsu ja katuse remondi hange, mille korraldas Kohtla-Järve linnavalitsus. Selle hanke võitis Fedorovi firma Kameko Ehitus, pakkudes töö eest 219 014 krooni ilma käibemaksuta.

Eriasjade prokurör Kalmer Kask selgitas, et uurimise käigus ilmnes, et hanke korraldamine oli fiktsioon ja selle võitja oli selge juba enne, kui see läbi viidi. Üks linnavalitsuse ametnikest andis Fedorovile mõista, et tema firma saab selle töö eelnimetatud summa eest endale, aga ettevõttel endal tuleb leida veel kaks firmat, kellele linnavalitsus saaks saata kutsed hankel osalemiseks, ja firmad peavad tegema suurema hinnapakkumise. Fedorov leidiski need firmad ja sai töö endale.

Tahtis tagada inimestele tööd

Pyotr Fedorov ütles pärast eilset istungit Põhjarannikule, et pani toime ebaseadusliku teo, kuna tahtis tagada oma firma töötajatele tööd. “Mul tuli niimoodi käituda, et mitte kaotada ühel objektil alustatud tööd. Tegin seal [Kohtla-Järve kunstide koolis] sissepääsutrepi avariiremonti, aga pärast kuulutati välja katuse remondi hange. Sain teada, mis firmad sel konkursil osalevad, ja veensin neid loovutama see töö mulle,” meenutas Fedorov.

Küsimusele, kuidas tal õnnestus teada saada, kes sel hankel osalevad, vastas ta: “See oli ju väga lihtne. Neid firmasid, kel polnud tol ajal maksuvõlgasid [maksuvõlaga ettevõtted ei tohi osaleda riigihangetel] oli väga vähe ja need olid kõigile teada,” sõnas ta.

Ta tõdes, et tal pole vähimatki alust tehtut eitada. “Mis õigustust mul saab olla, ma tõepoolest veensin teisi, et nad loobuksid sellest hankest. Aga mingit märkimisväärset kasu ma sellest tööst ei saanud,” kinnitas Fedorov. “Kui kogu objekt maksis 200 000 krooni, siis maksimaalselt võib sealt saada kaheksa protsenti kasumit. “Jah, ma rikkusin seadust, kuid ma ei petnud mitte kedagi.”

Firmajuhi sõnul tegutseb Kameko Ehitus edukalt tänaseni. “Inimesed on head, olen töötanud nendega palju aastaid. Riigihankeid on küll üha raskem võita, aga kliendid on aastatega väga hästi endale selgeks teinud, kes milleks on suuteline. Pakkumisi on palju,” sõnas Fedorov.

Järge ootab Solovjovi protsess

Kalmer Kase sõnul ei tuvastatud uurimise käigus, et Fedorov oleks tekitanud kellelegi materiaalset kahju. “Kuid selline tegu kahjustab konkurentsi olemust põhimõtteliselt,” ütles Kask, lisades, et taolist skeemi ei kasutanud linnavalitsus mitte ainult kunstide kooli remondi puhul, vaid ka mitmete teiste ehitushangetega. Korruptsioonikuritegudes kahtlustatava Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi süüasja menetlemisel oli aasta tagasi 23 kahtlustatavat: kümmekond juriidilist ja sama palju füüsilisi ettevõtjaid. Nüüdseks on osa nendest kriminaalkaristusest pääsenud oportuniteediga, kuna puudub avalik menetlushuvi. Need on olnud kahtlusalused, kelle süü polnud uuritud episoodides märkimisväärne ja kes andsid uurimise käigus tunnistusi.

Linnapea Jevgeni Solovjovi, endise linnapea Jüri Kollo, ettevõtja Nikolai Ossipenko ja veel kolme füüsilise ja kahe juriidilise isiku puhul menetlus jätkub ja Kalmer Kase sõnul ei ole mõeldav rakendada neile oportuniteeti või minna kokkuleppemenetlusse. “Nad ei leia, et oleksid midagi seadusevastast teinud ega tunnista ka oma süüd,” sõnas Kask.

Nende suhtes kirjutab eriasjade prokurör süüdistuse. Kas kohtuprotsess jõuab alata selle aastanumbri sees või mitte, pole praegu veel selge.

Similar articles:

СпортАэробная гимнастика

НаселениеГорода

ОбществоВрача уволили за оскорбление пациента

БизнесКохтлаярвесцы протестуют против цементного завода

СпортМеждународный турнир по аэробике в Кохтла-Ярве


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!