Narva-Jõesuu võib nõuda Vähi firmalt miljon krooni trahvi

Narva-Jõesuu võib nõuda Vähi firmalt miljon krooni trahvi

Narva-Jõesuu võib esitada Tiit Vähi firmale miljoni krooni suuruse trahvinõude kuurortlinna südames asuva 19. sajandi arhitektuurimälestise, kuursaali varemete taastamiskorda sätestava lepingu täitmata jätmise eest.

Narva-Jõesuu linnavalitsus valmistab ette firmale Navesco kirja meeldetuletusega lepingu kohustuste täitmise ning võimalike sanktsioonide kohta. Linn on valmis üles seadma trahvi suuruses üks miljon krooni.

Möödunud aasta alguses müüs Narva-Jõesuu osaühingule Navesco tol ajal veel vallasvarana kirjas olnud kesklinnas asuva kuursaali hoone. Ärimehed ja nende hulgas ka Tiit Vähi teatasid siis, et pärast taastamist saab hoonest kuurortlinna tähtsaim turismimagnet. Nagu sõjaeelsetel aastatel pidi see koondama kultuurse meelelahutuse võimalusi ning nii kohalikele kui ka turistidele mõeldud teenuseid.

Ostu-müügileping kirjeldab etapphaaval nii tähtajaliselt kui rahaliselt kõiki kuursaali ja sellega külgneva territooriumi rekonstruktsioonitöid.

Viieks aastaks planeeritud investeeringute kogusumma peab ulatuma 50 miljoni kroonini.

Etapiti on sätestatud ka võimalikud trahvid. Siiski kavatseb linnavalitsus praegu ettevõtet trahvida nende lepingutingimuste täitmata jätmise eest, mis pole otseselt investeeringutega seotud.

"Hoone omanikena olid nad kohustatud kahe kuu jooksul pärast erastamist ja hoone registrisse kandmist vormistama maale hüpoteegi, mis oleks taganud investeerimiskohustuste täitmise," ütles Narva-Jõesuu linnapea Andres Noormägi ajalehele.

Tema andmeil kanti hoone registrisse juba märtsis, ent hüpoteek on siiamaani vormistamata.

Seejuures otse investeeringute osas linnal Navescole pretensioone pole.

"Eelmisel aastal tegid nad maa väljaostmisega seotud investeeringuid summas enam kui miljon krooni. Sellel aastal on nende kohustused juba viie miljoni ligi. Kui investeeringud jäävad tegemata, on meil järgmise aasta alguses uuesti võimalus trahvinõuet esitada," ütles Noormägi.

Linnapea lisas, et tänavu näeb leping ette hoone ja heakorraprojekti esitamist.

Endine peaminister Vähi ütles Põhjarannikule, et kuursaali hoone projekt on juba olemas, ent ehituse alustamiseks on vajalik detailplaneeringu kinnitamine omavalitsuse poolt.

Vähi juhib Navesco tegevust teise firma kaudu. Tema valduses on ligi 70 protsenti AS-i Valga Grupp aktsiatest, mis kontrollib 51 protsenti Navescost.

Navesco juhtkonna liige Tõnis Seesmaa ütles lehele, et kõik kuursaaliga seotud ehitus -tööd on faktiliselt külmutatud. Ettevõte ootab omavalitsuselt detailplaneeringu kinnitamist, ent linnavalitsus keeldub protsessi algatamast.

Seesmaa ei kiirusta kohalikke võime tagant. Passiivsuse põhjuseks on halvad suhted Venemaaga.

"Praegu on suhted Venemaaga kehvad ning on näha, et turistid ei kiirusta siia. Seega pole ka meil mõtet üle oma varju hüpata," ütles ta.

Võimalikku miljonikroonist trahvi Seesmaa kommenteerida ei tahtnud, öeldes, et hüpoteegiküsimus on vaieldav ning Navesco jääb ootama linnapea ametlikku kirja.

"Kui nad saadavad meile sellise kirja, siis vaatame," ütles ka Vähi.

Similar articles:

ЭкономикаСилламяэ ждет быстрое развитие

ЭкономикаЭстонские предприниматели поставили на место кремлевскую шавку Тийта Вяхи

БизнесТранзит и Нарва

ИсторияВосстановление независимости

БизнесТийт Вяхи: Я всегда взбирался на самое высокое дерево!


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!