Hispaania sõjaline kohalolek Eestis on teretulnud

Hispaania sõjaline kohalolek Eestis on teretulnud

Ämari lennuväebaasi külastanud Hispaania kaitseminister María Margarita Robles Fernández rõhutas vajadust toetada jätkuvalt Ukrainat ning näidata Venemaale, et NATO on endiselt üksmeelne.

Hispaania ja Eesti kaitseminister leidsid, et kuna Ukrainas on käes vastupealetungi kriitiline periood, tuleb liitlastel sõjalist abi Ukrainasse kohe suurendada. 

Kuu aega tagasi võttis Hispaania Suurbritannialt Balti riikide õhuruumi valvamise üle, osaledes taolisel missioonil kolmandat korda. Hispaania ministrile demonstreeriti visiidi ajal ka hispaanlaste Ämarisse toodud keskmaa õhutõrje raketisüsteemi NASAMS.

"Aktuaalne kaamera" küsis Hispaania kaitseministrilt, kas riigi hävitajad on praegu valmis alla tulistama Vene sõjalennukid, kui need peaksid Eestit ründama.

"Me ei taha sellise võimaluse peale mõelda. NATO-le on tähtsam näidata, et me oleme üheskoos, ühendatud. Ja heidutuse idee on see, miks me siin oleme, et näidata, et nad ei saa rünnata NATO riiki. Ja ma olen kindel, et Venemaa teab väga hästi, et ta ei saa rünnata NATO riiki," ütles María Margarita Robles Fernández.

Eesti kaitseminister Hanno Pevkur arutas Hispaania kolleegiga kahe riigi koostöövõimalusi Eesti diviisis. Pevkur rõhutas, et ka Vilniuses otsustatud uue rotatsioonilise õhukaitsemudeli vaatest on Eesti ja Hispaania sõjalisel koostööl väga head perspektiivid.

Hispaanias Toledos toimunud Euroopa Liidu kaitseministrite kohtumise äärealal leppisid kaitseministrid Margarita Robles ja Hanno Pevkur kokku Hispaania NASAMS-i õhukaitsesüsteemide rotatsiooni pikendamise Eestis.

Hispaania sõjaline kohalolek Eestis hõlmab nii õhuturvet kui ka õhutõrjet. Hispaania NASAMS-i kontingendi suurus Eestis on umbes 100 inimest, üksus saabus Eestisse tänavu aprillis ning osales ka suurõppusel Kevadtorm.

Lisaks NASAMS-i kontingendile panustab Hispaania 1. augustist 1. detsembrini Ämarist Eurofighteri tüüpi hävitajatega juba kolmandat korda NATO Balti õhuturbemissiooni.

Hispaania õhutõrje jääb Eestisse pikemaks ajaks

Hispaanias toimuval Euroopa Liidu kaitseministrite kohtumisel leppisid Hispaania kaitseminister Margarita Robles ja Eesti kaitseminister Hanno Pevkur kokku, et Hispaania pikendab keskmaa õhutõrje raketisüsteemi (NASAMS) viibimist Eestis.

"Oleme väga tänulikud Hispaaniale nende pühendumuse eest NATO heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamisse Eestis – see tähendab praegu üheaegselt nii NASAMSi õhukaitsesüsteemide üksuse kui ka õhuturbemissiooni rotatsioone Ämaris. Oli väga hea meel kuulda, et nad on nõus pikendama NASAMSi üksuse rotatsiooni Eestis, sest see on juba osutunud väärtuslikuks koostöövõimaluseks meie kaitseväele" ütles kaitseminister Hanno Pevkur.

Robles külastab järgmisel nädalal Hispaania üksusi Eestis.

"Septembris oleme sõlmimas koos Lätiga ka oma keskmaaõhutõrje süsteemide hankelepingut Saksa kaitsetööstuse ettevõttega Diehl, kuid tänu Hispaania üksuse Eestis viibimisele on meie kaitsevägi ja õhuvägi juba saanud võimaluse õppida keskmaaõhutõrjesüsteemi taktikalist juhtimist," selgitas kaitseminister Pevkur.

Hispaania NASAMSi üksus paigutati Eestisse selle aasta aprillis NATO Euroopa vägede ülemjuhataja korraldusel, sarnaselt üksusega Lätis, osana NATO idatiiva õhu- ja raketikaitsest. Vilniuse tippkohtumisel otsustasid NATO riigipead ka uue rotatsioonilise õhukaitsemudeli loomise, mille raames hakkavad roteeruma NATO idatiival sarnaselt õhuturbemissiooni hävitajatega ka õhutõrjesüsteemid.

Similar articles:

БизнесИспанские приключения, или Как заработать за рубежом?

ПроисшествияКолония Марбелла

ОборонаЗапуск ракеты по ватным головам

КультураХерардо Контрерас об Испании и испанцах

ОборонаЭстонские военные тренируются в Испании ведению гибридной войны


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!