Esfil Tehno - puhas hingamine

Esfil Tehno - puhas hingamine

25. septembrist kuni 28. septembrini toimub II Sillamäe rahvusvaheline teaduslik ja tehniline konverents, milles käsitletakse ülitähtsate polümeerkiudtehnoloogiate väljatöötamist, mida kasutatakse filtreerimis- ja kaitsematerjalide valmistamiseks erinevates tööstusharudes, sealhulgas meditsiinis, toidu-, keemia- ja mäetööstuses, samuti tuumaenergeetikas.

Teadlased seitsmest maailma riigist - Eesti, USA, Venemaa, Saksamaa, Ukraina, Itaalia ja Soome külastavad Esfil Tehno Sillamae aktsiaseltsi, mis toodab umbes 60 tootemarki. AS Esfil Tehno on ainus ettevõte Baltimaades, mis on spetsialiseerunud ultrakiudpolümeerist filtrimaterjalide tootmisele, mis kaitsevad hingamissüsteemi, keskkonnakaitset ja inimeste tervist toksiliste, mürgiste ja radioaktiivsete aerosoolide eest. Sillamäe tooteid kasutatakse õhu puhastamiseks ka tööstusruumides - kus kasutatakse ülitäpseid tehnoloogiaid ja saadakse ülipuhtaid aineid. Varustatud Esfil Tehno kaubamärgiga toodete ja seadmetega keemiliseks, bioloogiliseks ja radiomeetriliseks juhtimiseks.

Üliõhukest kiudu, mida kantakse ühtlaselt sellisele alusele nagu meditsiiniline marli või lausmaterjalist sünteetilist materjali, saab uurida ainult elektronmikroskoobi abil. Esfil Techno kasutatav ainulaadne tehnoloogia tutvustati Sillamäel kolmkümmend aastat tagasi. Praegune ettevõte loodi tootmise põhjal, olles kunagi osa Sillamae keemia- ja metallurgiatehase struktuurist. Korraga tegelesid Keskkonnatehnika Ministeeriumi süsteemi kuulunud teadus- ja disainiorganisatsioonid Moskvas, Leningradis, Obninskis ja teistes linnades tehnoloogiate ja kõrgtehnoloogiliste filtrimaterjalide väljatöötamisega. 1995. aastal tootmine erastati ja sillamäe toodete peamised tarbijad olid endiselt Venemaa ettevõtted. Kuid 1998. aastal Venemaal maksejõuetusest põhjustatud majandusšokid lükkasid tehase pankrotti. Siis toimus ettevõtte uus reorganiseerimine, Esfil Techno aktsionäridest said kaks eraisikut ja ettevõte - algas tootmise taaselustamine. Esfil Techno AS põhineb täielikult Eesti kapitalil.

Ettevõtte direktorite nõukogu esimehe Suren Sahakyani sõnul on lääneturg tehasele paljutõotav, seda enam, et sillamajasiidid on loonud koostöö suure rahvusvahelise korporatsiooni Alhstromi Soome haruga - filtrimaterjalide ühine tootmine on osatud. Kuid täna aitab traditsiooniline turg ikkagi välja, umbes 70 protsenti müügist tuleb Venemaalt ja teistest SRÜ riikidest. Pealegi on tehas viimasel ajal suurendanud tootmist, suurendanud töötajate arvu ja praegu töötab siin 120 rannikulinna elanikku.

Esfil Techno toodete nõudluse kasvu selgitab filtrimaterjale kasutavate ettevõtete suurenenud tähelepanu kanalisatsioonile, töökaitsele, toote kvaliteedile ja protsessi ohutusele. Hoolimata Venemaa poolt Eesti kaupadele kehtestatud topeltmaksudest, on sillamäe toodetel võimalik idaturul tugipunkt - nii kulude vähendamise kui ka kõrge kvaliteedi tõttu. Muidugi avaks kurikuulsa kõrgendatud tollimaksu kaotamine Venemaa poolt väravad mitte ainult selle ettevõtte toodete, vaid ka paljude teiste ettevõtete eksportimiseks Eestis. Esfil Techno tooteid kasutatakse ka meie vabariigis, eriti Kunda tsemenditehase töötajad, Narva energeetikatööstus, Kohtla-Järve keemikud ja Loksa laevaremonditehased.

Peenkiud suudavad hoida väiksemaid osakesi, luues puhta hingamise režiimi ja tagades tervisliku töökeskkonna. II rahvusvahelisel konverentsil Sillamäel (esimene konverents toimus selles linnas viis aastat tagasi) kaalutakse nanokiudude tehnoloogia arengu väljavaateid - see on teadlaste keel, mida nimetatakse filtreerimiseks kasutatavate ülipeente materjalide tehnoloogiaks. Sillamäe tehasest on saanud omamoodi teaduse eksperimentaalne baas.

Teadusliku ja praktilise konverentsi korraldajad on Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) toel ASKJU ja Esfil Tehno.

Esfil Tehno Sillamäe tehas tähistab tänavu oma neljakümnendat aastapäeva. Baltimaades on ainus selline ettevõte, mis keskkonna ja inimeste kaitseks toodab ülimaitsvaid polümeermaterjale (nanotehnoloogia). Üldiselt on tehaste nõukogudejärgses ruumis üliväike sünteetiliste kiudude tootmiseks vähe.

Keemia teadusuuringute põhjal tekkinud sillamäe tehas, mis on spetsialiseerunud filtreerimismaterjalide, isiklike hingamisteede kaitsevahendite, analüütiliste lintide tootmisele tööstusruumides mürgiste ja radioaktiivsete ainete sisalduse jälgimiseks ning samuti tööstusgaaside heitkoguste kontrollimiseks, jätkab aktiivset tutvustamist arenenud tehnoloogiaid koostöös Tartu Ülikooli ja välismaiste kõrgtehnoloogiliste filtrimaterjalide tootjatega. Toote kvaliteedi paranemise ja uute müügiturgude otsimise tõttu on ettevõte oma toodangut eelmise aasta teise poolega võrreldes kolmekordistanud, Esfil Tehno töökohtade arv kasvas sel perioodil 50-lt 168-ni.

Tehase omanik on Eesti ettevõte Esfil, kes erastas filtrimaterjalide tootmise 1995. aastal. Ettevõtte juht Suren Sahakyan. Viimaste aastate jooksul on ettevõte kogenud langust ja tõusu. Sillamäe tehas kaldus eriti vaikimisi Venemaal 1998. aastal - Eesti tooted ei suutnud sarnaste Venemaa toodetega hinnakonkurentsi taluda.

Esfil Tehno pidi traditsiooniliselt idaturult lahkuma. Kuid nad ei andnud alla. Tegime kõvasti tööd uute seadmete ja tehnoloogiate tutvustamiseks, et vähendada tootmiskulusid. On oluline, et me suutsime hoida spetsialistide kaadrit, kes pidid lahendama keerulisi probleeme. Need on tehniline juht Igor Stokozov, tootmisjuht Ljudmila Loktionova, juhtivtehnoloog Peter Medvedev, OTK juht Olga Morozova ja teised spetsialistid. Eelmisel aastal õnnestus sillamae tehases naasta Venemaa turule. Idaturu täiendavaks konsolideerumisvõimaluseks andis hiljutine Eesti kaupade kahekordsete tollimaksude kaotamine Venemaa poolt.

Ettevõte üritab ühendada nii ida- kui ka lääne turu eelised. SRÜ riigid moodustavad umbes 80% Esfil Tehno toodete tarnimisest ja ülejäänu moodustavad tarned Tšehhi Vabariiki, Ungarisse, Bulgaariasse ja Leetu. Esfil Tehno tooteid kasutatakse ka Eestis, eriti Narva põlevkivielektrijaamade, Silmeti sillamäe metallurgiatehase ja Kunda tsemenditehase töötajad.

Möödunud aasta septembris Sillamäel Eesti riigi toel Sillamäel peetud rahvusvaheline teaduslik ja praktiline nanokiudtehnoloogia arendamise konverents lõi eeldused Esfil Tehno täiustamiseks ülitäpsetele polümeerkiududele põhinevate filtrimaterjalide tootmisel. Sel aastal on ettevõtluse ja teaduse liidu tulemuseks tehase tutvustamine uute kõrgtehnoloogiliste arengutega, mis pakuvad inimeste tervise ja looduse tõhusamat kaitset.

Tehnoloogiainsener Evgenia Medvedeva katsetab filtrimaterjalide vastupidavust

Raisa Filonova keevitab respiraatorit "Kroonleht"

Similar articles:

БизнесAquaphor

НаселениеГорода

БизнесТийт Вяхи: Я всегда взбирался на самое высокое дерево!

ОбществоСбор жителей Силламяэ прошел спокойно

Города ЭстонииСилламяэ


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!