Aquaphor

Aquaphor

Filtritehas Aquaphor Narva

Filtritehas AQUAPHOR - Aktiivsüsi hapetöötluse osakond, Westaqua Invest OÜ, Kadastiku tn 33A Narvas

Aquaphor teeb Eestis suurinvesteeringu

Maailma üks juhtivaid veepuhastusfiltrite tootjaid Aquaphor investeerib oma Narva ja Sillamäe tehastesse üle 20 miljoni euro, mille tulemusena saab ettevõttest üks Ida-Viru suuremaid tööandjaid.

USA-Vene firma Aquaphori tütarettevõttel Westaqua-Investil on parajasti käsil kaks laienemisprojekti – EASi toel arendatakse välja uusi tooteid ja materjale mõlema Eesti tehase jaoks. Eraldi laiendatakse tootmist ka Sillamäel. Nende tulemusena luuakse mitusada uut töökohta.

Järgneb intervjuu Aquaphori presidendi ja suuromaniku Joseph L. Shmidtiga:

Kas projekt, mille jaoks EAS on valmis miljon eurot eraldama, on mingil viisil seotud teie laienemisega Sillamäel?

Laienemine Sillamäel on omaette teema. Sellel on oma eelarve, mis on samuti üle 10 miljoni. Kuid seda toetus ei puuduta. Toetus antakse uute toodete ja uute materjalide tootmiseks, mis toimub osaliselt Sillamäe ja Narva uutes tootmisüksustes. Laienemine on meie valdusühingu üldine programm. Meie Eesti ettevõtetesse on järgmiseks ligikaudu kaheks aastaks investeeritud üle 20 miljoni.

•Rahvusvaheline ettevõte, mis loodi 1990. aastal USAs

•Maailma liider koduveefiltrite tootmises ja veepuhastamises

•Alates 1992. aastast on firma peakontor Peterburis

•Eestis on ettevõttel tütarfirma Westaqua-Invest, mis omab tehaseid Narvas ja Sillamäel

•Westaqua-Investi käive oli 2017. aastal ligi 40 miljonit eurot ja töötajaid 342

•Investeeringu maht on ligi 20 miljonit eurot ja töökohti plaanivad nad juurde luua umbes 250

Mida te investeerimise all silmas peate?

Esmajärjekorras seada uue põlvkonna toodangu tootmine sisse just Eestis. Tootmine käivitub 2019. aasta teises pooles ja saavutab projektvõimsuse millalgi 2020. aasta lõpus. Meie toodang on üürikese elueaga, sest põlvkonnad vahelduvad kiiresti ja mõne aasta pärast tuleb kõik uuesti ümber vaadata.

Kas see hakkab toimuma Sillamäe ja Narva olemasolevates tehastes?

Kõik see hakkab toimuma olemasolevates tehastes. Me peame palkama inimesi, õpetama nad välja töötama uute, tipptehnoloogiliste seadmetega.

Kuidas ta kavatsete lahendada tööturul valitseva spetsialistide puuduse?

Spetsialiste lihtsalt ei ole. Sellepärast õpetame inimesed välja: õpetame insenere, õpetame keemikuid.

Kuid see on peamiselt kohalik elanikkond; kas ta kavatsete tuua tööjõudu ka välismaalt?

Personal on põhiliselt kohalik. Kuid inimesi ei ole võimalik välja õpetada lihtsalt tavalistes õppeklassides, see peab toimuma kogenud spetsialistide käe all. Sellepärast peab personal läbima stažeerimise. Siia tulevad ka meie spetsialistid. Nad töötavad Eesti elanikest kaastöötajatega külg külje kõrval. Ja mingi hulk spetsialiste tuleb Eestisse paratamatult importida; see on vajalik eriala reaalseks omandamiseks, sest kui võtta inimene instituudist või instituudis insenerieriala omandanu või kõrgharidusega tehnik, kulub professionaalidega koos töötades mitu aastat, enne kui ta hakkab tulemust andma. Tahaksin loota, et hakkab. Osal see õnnestub, osal mitte.

Kui vaadata Westaqua käivet, on miljoni euro suurune toetus küll meeldiv, kuid pigem sümboolne. Mida see miljon teie jaoks tähendab?

Esiteks näitab see tõsist suhtumist Eestisse tehtavatesse välisinvesteeringutesse. Ning kuigi see summa ei ole meie eelarves võtmetähtsusega, on see ometi oluline toetus ja me kasutame seda rõõmuga, olgugi et see moodustab üldisest arengueelarvest veidi alla 5%. Teistes Euroopa Liidu riikides on see toetus suurem, kuni 20%, kuid me valisime sellele vaatamata Eesti.

Spetsialiste on siin vähe, toetus on väiksem – miks ikkagi Eesti?

Siin on hea ärikeskkond. Tõsine töössesuhtumine, töötajate vastutustundlikkus – selle poolest, mis omandatakse siin juba maast madalast, võib Eesti minu hinnangul vabalt konkureerida isegi Soome, Rootsi ja Saksamaaga. Tõsi, infrastruktuuri esialgu veel ei ole, kuid loodame, et see tuleb.

Aga kuidas on lood poliitilise taustaga?

Me paikneme täiesti väljaspool poliitikat. Meie tegeleme vee puhastamisega.

Räägitakse, et te arendate aktiivset äritegevust Ameerika Ühendriikide suunal. Kas teil on õnnestunud oma toodangut Ameerika turule viia?

Me müüme Ameerika turul, kuid kuni viimase ajani ja ka praegu on meie võimsused 24/7 hõivatud ja me ei võta uusi tellimusi. Aga praegu komplekteeritakse kaheksat või üheksat konteinerit meie toodanguga, mille kavatseme aasta lõpuks Ühendriikidesse saata: Chicagosse ja teistesse linnadesse, kus on probleemid vee puhastamisega.

Kuid veepuhastuse põhiturg, kõige suurem, ei ole praegu Ühendriikides. USA on muidugi tohutu turg, kuid meie valdkonnas mitte nii suur kui Aasia.

Kas ma saan õigesti aru, et te kavatsete töötada pigem ida suunal?

Hiljuti, suvel, avasime seal oma teise ettevõtte. Üks tegutseb Hiinas 2006. aastast, nüüd avasime seal teise, mis on suunatud just meie toodete müümisele Hiinas.

Kas kaubandussõda ja majanduslangus Hiinas teid ei hirmuta?

Ei, sest esiteks on vee puhastamine ajalooliselt väljaspool poliitikat. Ja teiseks on vee puhastamine kõrgeima puhtusastmeni see, mida me teeme meditsiinitööstusele ja kraanivee tarbijatele, et asendada kordades kallimat pudelivett. Sellepärast ei kahane meie valdkonna arengukiirus tavaliselt ei majanduslanguste ega -kriiside ajal, vaid pigem vastupidi, sest see võimaldab vähendada nii elanikkonna kui ka ettevõtete kulutusi.

Kas Eesti tehased teenindavad Euroopa turge?

Jah.

Aga tehased Aasias kohapeal?

Ei. Meie valdusettevõttes on kuus tehast, praegu kaalume avada neid veel. Igal tehasel on holding'us oma spetsialiseerumine.

Kas Eesti tehased on spetsialiseerunud kodumajapidamises kasutatavate filtrite tootmisele?

Ei. Narvas toodame tööstuslikke filtreid, kusjuures selliseid, mida toodetakse Euroopa Liidus väga vähe. On suhteliselt väikesed firmad, ja on kolm suurt Saksamaal ja Austrias. Ning me toodame Narvas ka tööstuslikke veepuhasteid, kuid see siin on meie tööstuslike veepuhastite Iisraeli tehase filiaal.

Eelmisel aastal räägiti, et Aquaphor kavatseb avada Narva-Jõesuus spaa-hotelli. Kas need plaanid on siiani jõus?

Plaanid on, kuid kahjuks ei ole see meie põhitegevus. Sellepärast see projekt meil mõnevõrra viibib.

Kas teil on Eestis lisaks laienemisele Sillamäel kavas veel mingeid projekte?

Meie järgmise nelja aasta ülemaailmne arengueelarve uute detailide tootmiseks mõeldud tehaste avamiseks on mõnevõrra suurem kui need investeeringud, mida ma nimetasin. Need puudutavad muu hulgas ka Eestit.

Te ei kavatse Eestist ära minna?

Ei. Me kavatseme olla ülemaailmne firma ja ma loodan, et Eestist saab üks meie olulisi keskusi.

Allan Selirand, EASi välisinvesteeringute keskuse direktor
EASi välisinvesteeringute keskusel on rõõm näha, et pikaajalise investorteeninduse ja suurinvestori toetusmeetme koosmõjul on maailmatasemel ettevõte otsustanud oma uue innovaatilise tootekategooria tootmise just Eestisse tuua. Westaquast saab sedasi Ida-Virumaa üks suurimaid tööandjaid ning teenäitajaid tööstuse automatiseerimises.

Aquaphor on oma Eesti tootmisüksused rajanud Sillamäele ja Narvasse ning kontsern on võtnud vastu otsuse teha suuremahulised investeeringud mõlema tootmisüksuse laiendamiseks. Valdavalt investeeritakse uute hoonete rajamisse ja kaasaegsete ja kõrgelt automatiseeritud tootmisseadmete soetamisse. Tootmise laiendamist toetab EAS 1 miljoni euroga suurinvestori toetusmeetmest.

Similar articles:

ПриродаВодные ресурсы

СтроительствоEAS проспонсирует строительство нового променада в Хаапсалу

БизнесСтартовая ссуда

СтроительствоВ Хаапсалу открылся обновленный променад

БизнесEsfil Tehno - Чистое дыхание


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!