Jõhvi peatänavale kerkib 20 meetrit kõrge ärihoone

Jõhvi peatänavale kerkib 20 meetrit kõrge ärihoone

Rakvere tänavale planeeritav neljakorruseline ärihoone pühib maa pealt väikese amortiseerunud kauplusmaja.

Jõhvi vallavolikogu võttis novembri istungil vastu Rakvere 35 maaüksuse ja lähiala detailplaneeringu ning suunas selle avalikule väljapanekule.

Detailplaneering näitab OÜ-le Agrages Trade rohelist tuld Rakvere ja Tammsaare tänava ristmikul asuva ühekorruselise maja lammutamiseks ning 20 meetri kõrguse kaubandus-, teenindus- ja büroopindadega ärihoone ehitamiseks.

Hoone kui monstrum?

Jõhvi vallavalitsus on seisukohal, et hoone arhitektuurne lahendus peab olema väärikas ja huvitav, kuna asukohaks on linna sissesõidu "värav". "Vältida tuleb ühelt poolt lihtsa klaaskuubiku ehitamist ning teiselt poolt liigsete detailidega ülekuhjamist ja liigendustega liialdamist," seisab detailplaneeringu seletuskirjas. "Hoone arhitektuur peab mõjuma rahuliku ja soliidsena, lubatud ei ole kirevad värvilahendused ja fassaadi valgusefektid, kuna see võib autojuhtide tähelepanu kõrvale juhtida."

Fassaadikatteks ei luba vallavalitsus kasutada ei plekki ega plasti, vaid soovib näha puidu ja krohv- või kivipindade kombinatsiooni.

Volikogu sai enne detailplaneeringu vastuvõtmist tutvuda ka hoone eskiisprojektiga. "Minu isiklik arvamus on, et selline monstrum sinna väikeste majade vahele küll ei sobi," märkis volikogu liige Kalmer Sokman, kelle poolthäält selle detailplaneeringu vastuvõtmine ei pälvinud.

OÜ-le Agrages Trade kuulub ka üks linna tondilossiks lagunenud hoonetest Rakvere tänaval - endine kauplus Edu, mille renoveerimine omanikul ei idane ega mädane. Detailplaneering on algatatud aastate eest, kuid Jõhvi valla arhitekti Kristi Kaasiku sõnul käib selle lõpuleviimine omanikule üle jõu. "Detailplaneeringu koosseisu on võetud ka majadevaheline siseõu, mis on riigimaa, ning sedavõrd suure maa-ala planeerimisel tekkis tal probleem vahenditega," märkis Kaasik, kelle sõnul pole siseõueta hoone arendusel mõtet, kuna muid parkimisvõimalusi pole.

Põhjarannikul firma OÜ Agrages Trade esindajaga üleeile ühendust saada ei õnnestunud.

Pole elamiseks sobiv

Üldplaneeringuga on Rakvere 35 krundi ala määratud korterelamumaaks. Kuna selle naabrusesse kerkib peagi kaubanduskeskus, nõustus volikogu vallavalitsuse ettepanekuga üldplaneeringut muuta, leides, et privaatsust kaotav krunt ei sobi elamiseks.

Ärihoone naabrusesse Rakvere t 29 ehitab OÜ Maxima Eesti kaupluse, kus pinda 3400 m². Toidupood kerkib EELK Jõhvi Mihkli kogudusele kuuluvale suurema hoonestuseta krundile, mida osaliselt läbivad omavoliliselt ehitatud vanad aiad ning mille ühes nurgas paikneb amortiseerunud kuur.

Nii ärihoonet kui uut toidupoodi kätkevate detailplaneeringutega saab tutvuda ning ettepanekuid teha 19. detsembrini. Avalik arutelu leiab aset 22. detsembril.

TIIA LINNARD, pohjarannik.ee, 04.12.08

Similar articles:

СтроительствоЙыхвиское волостное собрание одобрило строительство ледового холла

ЭкономикаКак будет развиваться Ида-Вирумаа?

КрасотаЙыхвиская школьница заняла призовое место на международном конкурсе моделей

ПроисшествияСтихийный митинг в Йыхви

ПроисшествияСильный мороз ожидается еще несколько дней


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!