Jõhvi kerkiva ärihoone uus eskiislahendus tegi kannapöörde

Jõhvi kerkiva ärihoone uus eskiislahendus tegi kannapöörde

Rakvere tänavale rajatava ärihoone lõunamaise kavandi välja praakinud vallavalitsus kiitis heaks uue eskiislahenduse, kus välisseinte katmiseks kasutatakse kodumaist Aseri tellist.

Arhitektuuribüroos Kosmos valminud esialgne kavand pani vallavalitsuse aasta algul imestunult kulme kergitama. "Iseenesest on see lahendus huvitav ja üsna vürtsikas, ent tal on tugevad lõunamaised mõjud," märkis toona valla peaarhitekt Andres Toome, leides, et neoklassitsistliku maavalitsuse hoone ja gooti stiilis kiriku vahel mõjuks selline hoone võõrkehana. "See ei ole Eestile harjumuspärane arhitektuur."

Jõhvi vallakunstnikul Kalev Pritsul assotsieerus kavandatava hoone väljanägemine kultuurimajaga Tadžiki NSVs. "Selle Tadžiki-kavandi lükkasime me tagasi ning andsime arhitektidele omapoolsed suunised," kasutas vallavalitsus Toome sõnul oma õigust arhitektuuriliselt mittesobiv lahendus välja praakida.

Vallavalitsusse jõudnud uue kavandiga jäädi aga rahule ning väljastati selle alusel projekteerimistingimused. "Uus lahendus on sobilikum, arhitektuuriliselt neutraalsem ning tänapäevasem," leidis Toome, kelle sõnul on välisseinte katmisel kasutatav tellis piisavalt hästi ära unustatud vana, et mõjuda uudsena.

Ärihoonet rajava OÜ Marketon Baltic juhatuse liige Allan Mänd sõnas, et temale on meeltmööda mõlemad Kosmose arhitektuuribüroos valminud variandid. "Mina ei näinud küll mingit põhjust, miks pidi üldse uue tegema," märkis ta, "aga kui vallavalitsus nii leidis ja uus variant neile sobib, siis me liigume asjaga edasi."

Männi sõnul valmib hoone tehniline projekt järgmise aastanumbri sees.

TIIA LINNARD, PR, 09.08.08

Similar articles:

КрасотаЙыхвиская школьница заняла призовое место на международном конкурсе моделей

ПроисшествияСтихийный митинг в Йыхви

СтроительствоЙыхвиское волостное собрание одобрило строительство ледового холла

ЭкономикаКак будет развиваться Ида-Вирумаа?

ПроисшествияСильный мороз ожидается еще несколько дней


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!