Krahhi äärel Jõhvi pagarifirma Orti töötajad said koondamisteate

Krahhi äärel Jõhvi pagarifirma Orti töötajad said koondamisteate

Rohkem kui veerand sajandit tegutsenud Jõhvi pagarifirma Orti Grupp on krahhi äärel: leiva ja saia küpsetamine on seiskunud, palgad ja riigimaksud on maksmata, paarkümmend töötajat sai koondamisteate. 

Võlgades Orti Grupp lubab ettevõtte arendamisse investeerida

JÕHVI PAGARIÄRI: Uksed on suletud, kuid mitte alatiseks

Juba ligi kaks nädalat valitseb Orti Grupi pagariäris vaikus ning leiba ja saia tootmine seisab. Hiljuti said paljud sealsed töötajad koondamisteate.

Leiva küpsetamine on seiskunud, töötajatele on palgad maksmata

Rohkem ku veerand sajandit tegutsenud Orti pagaritööstuses on praegu saia ja leiva küpsetamine katkenud.

"Firma Orti Grupp petab jultunult oma töötajaid ning rikub kõiki reegleid ja seadusi. Ettevõte ei maksa makse ega palku, jagades vaid lubadusi. Töötajad ootavat oma töötasu juba mitu kuud," kirjutas Jelena Uustal Facebookis.

Ta töötas Orti pagariäris juulist oktoobrini ning kinnitab, et palga maksmisega venitati seal pidevalt, seda maksti korduvate nõudmiste peale osade kaupa, oktoobris aga ei makstud üldse midagi.

Hävitasid eduka ettevõtte

Esmaspäeval sai Uustal nagu paljud tema kolleegidki koondamisteate.

"Otsustasin selle loo avalikuks teha, sest inimesed peavad selliseid tööandjaid teadma, et nad ei satuks lõksu nagu meie," rõhutas ta. "Omanikkäis küll ettevõtteskohal, kuid meiega ei suhelnud. Oleme taltkuulnud vaid lubadusi. Töötajatele ei makstud ei puhkuse- ega haigusraha, meie pealt ei makstud ka makse. Korraldasime ükskord isegi streigi, et tööandjat hoiatada, kuid meile öeldi vaid, et tehku me, mida tahame."

Orti pagariäris 27 aastat töötanud Svetlana Zahharova kinnitas oma noore kolleegi sõnu.

"Lausa hämmastav, kuidas oli võimalik üsnagi edukas ettevõte nii lühikese aja jooksul ära hävitada," sõnas ta. "Palk oli meil ennegi minimaalne, kuid varem saime selle raha vähemalt õigel ajal kätte. Omaniku vahetudes aga (aasta tagasi asus Orti Gruppi juhtima Andre Ustinov) hakati peaaegu kohe palga väljamaksmisega venitama: algul nihutati palgapäev 15. kuupäevale, aprillist saati juba üha hilisemale ja hilisemale ajale. Tegelikkuses saime väljateenitud palga kätte kuu viimastel päevadel."

Pagar Natalja, kes oma perekonnanime avaldada ei soovinud, töötas Orti pagariäris täpselt kümme aastat.

"Tulin siia üle Järlest, kus meid omal ajal samuti saatuse hooleks jäeti," rääkis ta. "Leivaküpsetamine meeldib mulle väga, seetõttu leppisin isegi miinimumpalgaga ega nurisenud, kui palga maksmisega viivitati. Nüüd aga olen hoopis ilma rahata... Uut tööandjat nägin esimest korda eelmisel nädalal, kui jahu otsa sai ja enam millestkiküpsetada ei olnud. Ta tuli kohale, kõneles ajutistest raskustest ja pakkus meile kaheks nädalaks puhkust, mille lubas ka kinni maksta. Raha pole senimaani, nagu ka septembrikuu palka."

Ettevõtte töötajad kavatsevad pöörduda tööinspektsiooni poole. Jelena Uustali sõnul tahtsid nad seda teha kollektiivselt, ent pandeemia tõttuon spetsialistide vastuvõtud tühistatud ja interneti teel saab esitada vaid üksikavaldusi.

"Seda me ka teeme," kinnitas ta.

Oma jäätisevalikuga 1960.-1970. aastatel sündinud naiste südamed vallutanud kohviku Maiasmokk asemel tegutseb nüüd tootmisettevõte Orti Pagar, mis täidab oma tegevusega linna saiakeste lõhnaga.

https://blog.erm.ee/?p=8253

https://pohjarannik.postimees.ee/7377203/krahhi-aarel-johvi-pagarifirma-orti-tootajad-said-koondamisteate

Similar articles:

КрасотаЙыхвиская школьница заняла призовое место на международном конкурсе моделей

ПроисшествияСтихийный митинг в Йыхви

ЭкономикаКак будет развиваться Ида-Вирумаа?

БизнесБывшие пекари "Orti Grupp" собирают документы для суда

ПроисшествияСильный мороз ожидается еще несколько дней

985 views

Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!