Viru Joogid lõpetab tootmise

Viru Joogid lõpetab tootmise

TOIDUAINETÖÖSTUS: Kulude kokkuhoiuvajadus sulgeb Jõhvi tehase

Eile täitsid Viru Jookide töötajad Leedu partnerfirma siidritellimust

ASi Tallinna Karastusjoogid tütarettevõte Viru Joogid lõpetab müügi tuntava vähenemise tõttu tootmistegevuse, mis jätab tööta 20 inimest. Karastusjookide tootmine viiakse Jõhvist üle Rapla külje all asuvasse tehasesse.

Ilma poolest on parem suvi kui eelmine, aga mis seal salata - majanduslangus on oma töö teinud ja meie müügimahud on eelmise aasta esimese poolaastaga võrreldes peaaegu poole võrra vähenenud," tõdes ASi Viru Joogid tegevdirektor Raivo Randmäe.

Ta lisas, et kuigi kannatanud on ka eksport, on olnud drastilisem kukkumine just kodumaisel turul. Kõige rohkem on vähenenud limonaadide müük, mis moodustavad põhiosa Viru Jookide toodangust. "Inimene valib: leivapätsi ta peab lauale saama, piimapaki ka, aga limonaadi võib ta jätta ju ostmata," tõi Randmäe võrdluseks.

Umbes 35 protsenti Viru Jookide toodangust jõuab Leetu ja Lätti, kuhu turustatakse põhiliselt siidreid ja long drink'e, märkis Viru Jookide finantsjuht Ruthi Kiir.

"Koostöö Läti ja Leeduga on tegelikult väga hea, aga sellest on vähe abi, kui nendel on ka mõõn. Ja kerge karastusjoogiga turul olla on üldse raske. See ei ole toode, mille pealt on tohutult võimalik teenida," rääkis Randmäe.

Kolimine lähiajal

Mullu oli Viru Jookide tootmise maht 3,8 miljonit liitrit - 15,6 protsenti vähem kui 2007. aastal.

Arvestades kujunenud majandusolukorda, tegi omanikfirma otsuse tootmistegevus Viru Jookides hiljemalt 5. oktoobriks lõpetada. Tootmisressursside paremaks kasutamiseks ja kulude kokkuhoiuks viiakse gaseeritud jookide tootmiseks vajalikud seadmed üle ASi Valtu Vein, seisab ASi Tallinna Karastusjoogid nõukogu otsuses.

"Kaht tehast on raske üleval pidada: meil ei ole talvel tööd ja Valtul suvel," mõistab Randmäe omanike otsust. "Hakkame ilmselt järgmisel või ülejärgmisel kuul tehast ära kolima. Toodame nii kaua, kuni Valtus on see asi käima jooksnud."

Peagi töötuks jäävatele inimestele kutsuti töötukassa esindaja selgitama, millised on nende edasised võimalused. "Püüame seda teha nii valutult kui võimalik. Viru Jookides on inimesi, kes on siin juba 20 aastat töötanud," rääkis Randmäe.

Otsitakse rentnikke

Ligi sada aastat vanasse tehasehoonesse, kus on kunagi tegutsenud õlle- ja tärklisetehas ning tapamaja, otsitakse praegu aktiivselt allrentnikke. "Väga raske on nii suurt hoonet korralikult konserveerida. Natukene peaks teda kütma, et ta ellu jääks, see vana osa kompleksist on väga atraktiivne," leidis Randmäe.

AS Viru Joogid on Tallinna Karastusjookide tütarettevõte 1995. aastast. 1997. aastal toimus tehase hoonete põhjalikum rekonstrueerimine, mille tulemusena muutus toodang väga mitmekesiseks. Toodete nimekirjas olid limonaadid, kaljad, siirupid, long drink'id, siidrid, mineraal- ja lauaveed, veinid ja viinad. Praeguseks on loetletud toodetest lõpetatud mineraal- ja lauavee ning viina tootmine, kuid lisandunud on gaseerimata puuviljamarjajoogid.

Randmäe arvas, et Valtu tehases muutub toodete sortiment kitsamaks, kuna Viru Jookide tootmisvõimsused olid suuremad ja paindlikumad.

Viru Joogid enam ei kihise

Üks Jõhvi sümboleid - limonaaditehas - kaob sel sügisel minevikku.

Kohalikul väiketööstusel pole kihisevate jookide karmis konkurentsis kunagi kerge olnud nina vee peal hoida. Tarbijate võitmise nimel on tulnud võistelda ju globaalsete kontsernidega, kes paiskavad igal aastal turundusse miljardeid. Eri aegadel on otsitud pidevalt uusi tooteid ja tegevusi, kuidas ellu jääda, ent praeguse majanduskriisi ajal on turud sedavõrd kukkunud, et tegevuse jätkamine pole enam mõistlik.

Viru Jooke jäädakse mäletama seal toodetud Düšessi või Buratino limonaadi järgi, aga ka kollaste vaatide järgi, mis ilmestasid aastakümneid siinset linnapilti ja milles olnud lahtise kalja maitse tänini paljudel süljenired voolama paneb. Küllap tulevad kellelgi meelde ka kurikuulsad Kadaka Long Drink või Vodka Vera, mille liiga agaral manustamisel olid hommikud rasked. Ent nende alkohoolsete jookidega suutis firma 1990. aastatel olla Eesti turul arvestatav tegija, nii et raha jätkus ka omanimelise korvpallimeeskonna toetamiseks, kes tõusis maakonna tippu.

Viru Jookide kadumine võiks panna kohalikke inimesi ostuvalikute tegemisel rohkem patriootidena käituma. Ega neid tooteid, mida siin Ida-Virumaal tehakse, enam väga palju olegi jäänud. Seda enam tuleks just praegusel keerulisel ajal eelistada kohalikke tootjaid ja teenuse osutajaid.

Jätame natuke rohkem raha oma maakonda ja aitame sedasi säilitada oma inimeste töökohti.

Similar articles:

ПроисшествияСильный мороз ожидается еще несколько дней

КрасотаЙыхвиская школьница заняла призовое место на международном конкурсе моделей

ЭкономикаКак будет развиваться Ида-Вирумаа?

ПроисшествияСтихийный митинг в Йыхви

СтроительствоЙыхвиское волостное собрание одобрило строительство ледового холла


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!