Eesti püüab EL-i tasandil keelata venelastele Schengeni viisade väljastamise

Eesti püüab EL-i tasandil keelata venelastele Schengeni viisade väljastamise

Eesti välisministeerium valmistab ette ettepanekuid Euroopa Liidule Venemaa kodanikele viisade väljastamise peatamiseks.

Eesti ei saa üksi takistada Vene turiste Eestisse tulemast

Siseminister Lauri Läänemetsa sõnul ei ole Schengeni viisaruumi reeglitest lähtuvalt võimalik takistada mõnelt Euroopa riigilt viisa saanud Venemaa turistidel Eestisse sisenemist. Tema hinnangul tuleks küsimusega tegeleda ühtselt Euroopa tasemel. Välisminister Urmas Reinsalu hinnangul ei peaks Vene kodanikud saama reisida ajal, mil Ukrainas sõda käib.

Pärast seda, kui Venemaa lõpetas 15. juulil koroonaga seotud piiriületuspiirangud, on Venemaa kodanikud asunud varasemast märgatavalt suuremas mahus Eesti maismaapiiri ületama. Eesti riik Vene kodanikele sisuliselt viisasid ei väljasta. Viisat on võimalik Vene kodanikul saada väga piiratud juhtudel.

Samas teised Euroopa riigid Venemaa kodanikele viisade väljastamist jätkavad. Nende ja varem välja antud Schengeni viisade omanikke Eesti üksi riiki sisenemast takistada ei saa, ütles siseminister Lauri Läänemets.

"Meil on ühtne Schengeni liikumisruum, mis tähendab, et inimesed teiste riikide viisadega saavad Eestisse tulla ja kasutatakse Eestit ka väga palju transiitriigina," märkis Läänemets.

Väga palju Eesti üksinda teha ei saa. "Me saaksime kaaluda seda, et mõne teise Euroopa riigi viisaga Schengeni ruumi sisenenud inimene Eestis tööd ei saa, kui ta on Vene kodanik. Mingisuguseid selliseid asju on võimalik ette võtta," rääkis Läänemets.

Varianti sulgeda Eesti maismaapiir Venemaaga üldse Läänemets heaks mõtteks ei pea. "Seal on see probleem, et on ka neid inimesi, sealhulgas Eesti kodanikke, kes peaksid üle piiri liikuda saama. Ka teatud kaubavedu peab siiski veel hetkel toimima," ütles Läänemets.

Siseministri hinnangul oleks ainus viis Venemaa turistide Euroopasse ja Eestisse pääsemist piirata Euroopa Liidus tervikuna sanktsioonide kehtestamine. "Sanktsioonid peaksid olema Venemaale üldised ja ühetaolised Euroopas. Kui me Balti riikide ja Poolaga jääme ainukeseks, siis sellel on ka oluliselt väiksem mõju," ütles Läänemets.

"Kui ühes Euroopa riigis tapetakse naisi, lapsi ja püütakse võtta ühelt rahvalt vabadust, siis see ei ole see koht, kus me teeme nüüd osalisi sanktsioone. Tegelikult see pingutus peab olema maksimaalne. Euroopa Liidu tasandil ma arvan, et seda peab rääkima, jah. Kes seda valitsuse poolt algatab, seda me peame valitsuses kokku leppima," rääkis Läänemets.

Välisminister Urmas Reinsalu ütles pühapäeval Delfile, et ka tema hinnangul tuleks Euroopa tasandil kokku leppida Venemaa kodanike reisipiirangutes. Välisminister ütles lehele, et ta on sellel teemal suhelnud oma Läti ja Soome kolleegiga ning välisministeerium valmistub Eesti seisukohti tutvustama ka Euroopa Liidus.

Reinsalu: on kurioosne, et Vene kodanikud käivad Louvre'is, kui Ukraina lapsi tapetakse

Välisminister Urmas Reinsalu rääkis "Ringvaates", et ministeerium on valmistamas Euroopa Liidule esitamiseks ettepanekuid Vene kodanikele viisade väljastamise peatamiseks.

"Selle mõte on see, et sarnaselt nagu Eesti, me ütleksime, et Euroopa Liit tavatingimustel viisasid Vene kodanikele ei väljasta. On olemas humanitaarjuhud, näiteks Aleksei Navalnõi võitluskaaslased, neid menetletakse eraldi," rääkis Reinsalu.

"Aga on tõesti kurioosne see, et Venemaa läänepiiri kaudu – Soome, Läti, Leedu kaudu – lähevad Vene kodanikud praegu massiliselt suveajal Louvre'it vaatama, samal ajal, kui Ukrainas lapsi tapetakse. See on kindlasti moraalselt perspektiivitu," lisas ta.

Reinsalu sõnul peaks Eesti hindama, kas juba välja antud viisasid teatud alustel tühistada. Üks võimalus on Eestil ka kaaluda, kas mingeid piiriületuse viise koomale tõmmata.

Reinsalu selgitas, et Vene kodanike viisaküsimust arutati Euroopa Liidus juba märtsis, aga siis kehtisid Venemaal koroonapiirangud ning reisimine ei olnud nii massiline kui praegu.

Välisministeerium soovib ettepanekud Euroopa Liidule valmis saada lähinädalatel.

"Ma olen juba maininud seda probleemi nii Soome kui ka Läti välisministrile ja kindlasti me konsulteerime ennekõike oma piirkonna valitsustega, et leida sellele laiemat toetust," ütles Reinsalu.

"Vaja on, et kõik riigid oleksid poolt. Me läheme sellega uuele ringile, ma loodan sellele toetusele. Praegune olukord on teistsugune kui kevadel," sõnas minister.

Bussifirmad on koroonapiirangute mõjus eriarvamusel

Esmaspäeva pärastlõunal Peterburi sõitev buss oli pilgeni rahvast täis. Peterburi sõitjate seas oli nii alaliselt Euroopas elavaid Vene kodanikke kui ka neid, kes käisid Euroopas puhkamas.

Berliinis puhkamas käinud Irina jäi oma reisiga väga rahule ja kiitis eurooplaste külalislahkust. Millise viisa või dokumendiga ta piiri ületas, ei soostunud naine ütlema.

Eesti peatas Venemaa kodanikele viisade väljastamise juba veebruarikuise Venemaa Ukrainale kallale tungimise alguses, kuid varem viisa saanute riiki sisenemist ei keelatud. Ka ei tehta takistusi alles hiljuti mõnelt teiselt riigilt Schengeni viisa saanutele.

Kui suur mõju oli 15. juulil Venemaal kaotatud koroonapiirangutel, on bussifirmad eri meelt. Näiteks Baltic Schuttle Peterburi liini reisijate arv kasvas pärast 30 protsenti.

"Ootasime, et suvel on rohkem sõitjaid, aga sellist tungi ei oodanud. Võiksime avada veel ühe väljumise ja arvan, et ka see oleks täis," ütles Baltic Schuttle juhatuse liige Igor Pashchuk.

"Meil on ta umbes 13 protsenti, millest Vene kodanike arv on neli protsenti rohkem. /.../ Rohkem kasutatakse Peterburi - Helsingi liini, sealt on lennuühendused veel paremad ja Venemaa suunal Soome ja Skandinaavia suunal liikumine on isegi suurem kui Baltikumi suunal," rääkis Lux Expressi rahvusvahelise äri juht Rait Remmel.

Tallinna lennujaam reisijate kodakondsuse alusel infot ei kogu, aga pärast Venemaa piiride avamist kasvas lennureisijate arv ühe nädalaga ligi 2000 võrra, kasvades 63 700 reisijalt 65 800 reisijani.

Esmaspäeval Tallinnast Münchenisse lennanud Lada sõnul oleks alternatiiv olnud lennata läbi Türgi, ainuüksi lend Peterburist Istanbuli oleks kestnud kuus tundi. "See on kõige lihtsam tee. Meil oli vaja koeraga võimalikult lihtsalt edasi sõita. Autoga saime Tallinnani ja siit otsereisiga edasi Münchenisse," selgitas ta.

Similar articles:

ТуризмЭстония готовится к горячему зимнему сезону

ТуризмТуристический бизнес идет в гору

ТуризмДеньги на туризм

ТуризмТуризм - растущий бизнес

ТуризмРоссиянам нравится отдыхать в Эстонии


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!