Mobilisatsioon võib puudutada ka Eestis elavaid Vene Föderatsiooni kodanikke

Mobilisatsioon võib puudutada ka Eestis elavaid Vene Föderatsiooni kodanikke

Osaline mobilisatsioon võib puudutada ka alaliselt Eestis elavaid Venemaa kodanikke. Eesti võimud kavatsevad kasutusele võtta vajalikud vastumeetmed. Putin soovib analüütikute sõnul sõda eskaleerida, et kiirendada läbirääkimisi sõja lõpetamise üle ja külmutada Venemaa kontrolli all olevate alade piirid.

Kaitseväe juhataja asetäitja kindralmajor Palm ütles, et mobilisatsioon mõjutab siin elavaid Venemaa kodanikke.

"Meil pole õrna aimugi, kuidas Vene Föderatsioon neile inimestele mobilisatsioonikutseid saadab ja kuidas nad reageerivad. On ilmne, et Eesti valitsus ja teised ametlikud osakonnad ei kavatse sellest mobilisatsioonist kuidagi osa võtta ja edastada kutse," ütles Palm.

Samuti ei õnnestunud täna jõuda Venemaa saatkonda. Vene advokaatide hinnangul on Vene kodanikel Eestis sõjaväekohustuse täitmisel kaks alust. Isik peab olema registreeritud Venemaa sõjaväelise registreerimis- ja värbamisametis ning omama sõjaväe ID-d. Teiseks peab ta saama tegeliku paberkutse. Ilma kohtukutset saamata väldib Venemaa kodanik kriminaalvastutust ilmumata jätmise eest.

Omaette teema on Eestis elavate Vene Föderatsiooni kodanike kohtukutse saamise võimalus.

"Eestis elab 20 500 Vene Föderatsiooni kodakondsust omavat 18-64-aastast meest. Meie arusaama järgi nad tõenäoliselt kohtukutseid ei saa, kuid Venemaa plaane me ei tea – ei saa välistada, et kohtukutse saab ikkagi. saata juba vähemalt provokatsiooni eesmärgil, et kuidagi mõjutada olukorda Eestis,“ ütles Läänemets.

Kui keegi Venemaa kutse kätte saab, siis soovitab Läänemets edasiste probleemide vältimiseks sellest koheselt teada anda Häirekeskuse valvetelefonil 1247.

Võimud hoiatavad, et Eesti elanike osalemine vaenutegevuses Venemaa poolel on kuritegu ning päevakorras olnud Venemaa kodanikel ei ole enam võimalik Eestisse naasta – nende elamisload tühistatakse.

Eesti ei lase Ukrainas sõdimas käinud Vene kodanikke tagasi riiki

Eestil ei ole alust takistada riigist lahkuda soovivaid Vene kodanikke, kes siin alalise elamisloaga elavad, kuid kui selgub, et nad on käinud Ukrainas sõdimas, siis neid enam tagasi riiki ei lubata.

"Eesti ei ole kehtestanud Vene Föderatsiooni kodanikele piiranguid Eestist lahkumiseks. Kui teada saame, et nad läksid sõdima, siis tagasiteed Eestisse neil ei ole," ütles siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Veiko Kommusaar kolmapäeval pressiesindaja vahendusel ERR-ile.

Õhtul "Aktuaalsele kaamerale" antud intervjuus ütles Kommusaar, et Eesti võimud teevad kõik endast oleneva, et tuvastada Ukrainasse Venemaa eest sõdima läinud inimesed.

Kommusaar selgitas, et kui keegi mobilisatsioonikutse saanuist on Eestist aga sõtta läinud ja tagasi tulnud, siis võetakse temalt elamisluba.

"Kui isik peaks tagasi tulema ja menetluse käigus tuvastatakse, et ta on sõjas osalenud ja agressioonikuritegusid toime pannud, siis sellel inimesel võetakse ära Eestis elamise õigus ja saadetakse riigist välja," ütles asekantsler.

Eestis võiks mobilisatsioonikutse saada tema sõnul veidi üle 20 000 Vene kodaniku.

Soome piirile on praegu suur surve inimestest, kes tahavad Venemaalt välja saada, et mitte sõtta minna. Kommusaar ütles, et Eesti on veebruarist alates tegevust oma piiril tugevdanud ning tema sõnul ei ole sõtta mitteminemise soov põhjus, miks inimest Eestisse lasta.

"Kui isikud sooviks tulla sellel põhjusel Eestisse, siis see pole kindlasti põhjus, miks Eestisse tulla saab ja igat sellist juhtumit menetleme ainult juhtumipõhiselt," rääkis asekantsler.

Venemaa president Vladimir Putin kuulutas kolmapäeval välja osalise mobilisatsiooni, viidates riiki ähvardavale ohule.

Venemaa kaitseministri Sergei Šoigu sõnul mobiliseeritakse 300 000 reservväelast. Šoigu kinnitas, et mobiliseeritakse need, kellel on olemas sõjaline kogemus.

Venemaa on 24. veebruaril alustatud pealetungis Ukrainale sattunud viimastel nädalatel raskustesse ning pidanud mitmes piirkonnas taanduma. Sõjandusekspertide hinnangul on Vene relvajõududel suurte kaotuste tõttu hakanud nappima sõjaväelasi, keda lahingusse saata.

ERR soovis kommentaari ka veel ametis olevalt välisluureameti juhilt Mikk Marranilt, kuid ameti pressiesindaja teatas, et Marran jooksvaid kommentaare ei jaga.

Similar articles:

ПроисшествияЭстонские власти изъяли в порту Мууга кокаина на полмиллиарда евро

ПолитикаИльвес призывает выслать посла России из страны

ПолитикаБывший глава МИД Эстонии — агент Путина?

ПолитикаЭстония прекращает выдавать туристические визы гражданам России

ПолитикаЯну Тоом надо лишить гражданства и депортировать в путинский рай


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!