Ilves kutsub üles Vene saadikut riigist välja saatma

Ilves kutsub üles Vene saadikut riigist välja saatma

Endine president Toomas Hendrik Ilves tegi üleskutse saata riigist välja Venemaa suursaadik Eestis Vladimir Lipajev.

Ilves viitas sotsiaalmeedias, et Vene saatkond nimetas peaminister Kaja Kallast Venemaa sõjakuritegude hukka mõistmise eest valetajaks.

"Te olete mu riigis külaline. Ta peate lahkuma. Saatkonda on vaja Vene kodanikele, mitte meile. Nüüd lahkuge," kirjutas Ilves.

Suursaadiku lahkumist soovib ka eurosaadik Marina Kaljurand, kes Eesti otsust suursaadikut veel mitte välja saata arusaamatuks nimetab.

"Arusaamatu otsus, eriti pärast üleeile avalikuks saanud Vene sõdurite poolt toime pandud tsiviilisikute tapatalguid. Venemaa suursaadik on kuritegeliku Vene valitsuse esindaja ja propagandatoru. Vene saatkond levitab valeinfot ja irvitab Eesti peaministri üle," kirjutas Kaljurand, kes on endine Eesti välisminister ja endine suursaadik Moskvas.

Leedu teatas esmaspäeval, et kutsus oma suursaadiku Venemaalt tagasi ja käskis lahkuda Venemaa suursaadikul Vilniuses.

Eesti saadab välja 14 Venemaa konsulaartöötajat, sulgeb peakonsulaadi Narvas

Eesti andis teisipäeval Venemaa suursaadikule Eestis Vladimir Lipajevile üle diplomaatilise noodi selle kohta, et Eesti sulgeb Venemaa peakonsulaadi Narvas ja Venemaa suursaatkonna konsulaarosakonna kantselei Tartus, ning saadab välja 14 konsulaartöötajat.

14 persona non grata-ks kuulutatud konsulaartöötajast seitse on diplomaatilise staatusega.

Välisministeeriumi asekantsler Märt Volmer, kes diplomaatilise noodi Venemaa suursaadikule üle andis, rõhutas, et kõnealused isikud peavad Eestist 30. aprilliks lahkuma.

Asekantsler Volmer märkis, et olukorras, kus avalikkuse ette jõuab pidevalt teateid Venemaa relvajõudude koletust tegevusest, sealhulgas Butšas ja mujal, ei saa rääkida suhete tavapärasest jätkamisest, eriti kui Venemaa rikub rängalt rahvusvahelist õigust, sealhulgas endale võetud rahvusvahelisi kohustusi.

Asekantsler lisas, et sõjakuritegude ja inimsusevastaste kuritegude toimepanijad tuleb võtta vastutusele.

Volmer rõhutas taaskord, et Venemaa tegevus Ukrainas on vastuvõetamatu. Samuti peab Venemaa viima oma väed Ukrainast välja ja vastutama sõjakahjude eest, mida ta on põhjustanud.

Similar articles:

ПолитикаБывший глава МИД Эстонии — агент Путина?

ПолитикаЯну Тоом надо лишить гражданства и депортировать в путинский рай

ПолитикаЭстония прекращает выдавать туристические визы гражданам России

ОборонаHIMARS значительно увеличивает цену агрессии для России

ПроисшествияЭстонские власти изъяли в порту Мууга кокаина на полмиллиарда евро


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!