Pevkur teeb valitsusele ettepaneku pikendada Heremi ametiaega

Pevkur teeb valitsusele ettepaneku pikendada Heremi ametiaega

Kaitseminister Hanno Pevkur teeb valitsusele ettepaneku pikendada kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Heremi ametiaega kahe aasta võrra.

Pevkur tegi kolmapäevasel kohtumisel Heremile ettepaneku jätkata kaitseväe juhatajana 2025. aasta detsembrini.

Pevkuri sõnul on Herem kaitseväe juhatajana teinud Eesti kaitseväe arendamisel väga head tööd.

"Mul on hea meel, et kindral Herem andis jaatava vastuse, sest olin juba enne tänast kohtumist veendunud, et ta on olnud tugev kaitseväe juhataja ning näidanud, et Eesti kaitsevõime arendamine ja vabaduse hoidmine on tema südameasi. Arvestades ka üldist julgeolekuolukorda olen veendunud, et praegusel ajal on kaitseväel mõistlik jätkata sama juhtimismeeskonna alluvuses," märkis Pevkur.

Minister tõi eraldi välja Heremi selge arusaama ja visiooni Eesti kaitsevõime arendamiseks.

"Juba töös olevatele mitmikraketiheitjate süsteemidele, nn tapjadroonidele ja liikursuurtükkide lisasoetustele on lähiaastal soov ning vajadus õhukaitse arendamiseks, mobiilsete suurtükkide lisasoetuseks. Samuti tuleb kaitseväel lähiaastail välja õpetada täiendavalt 10 000 reservväelast, kes sõja puhkemise korral määrataks maakaitse üksustesse. Kõik need sammud tõstavad oluliselt Eesti kaitsevõimet," selgitas Pevkur.

Herem alustas teenistust Eesti kaitseväes 1992. aastal, enne kaitseväe juhatajaks nimetamist teenis kaitseväe peastaabi ülemana. Varem on ta teeninud Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste  ja kirde kaitseringkonna ülemana ning Tapa väljaõppekeskuse staabiülemana.

Lisaks teenistusele erinevatel juhtivatel ametikohtadel on ta osalenud välisoperatsioonil Iraagis ning kuulub Kaitseliidu taasasutajate hulka.

Herem sai kaitseväe juhatajaks 2018. aasta detsembris ning kaitseväe juhataja ametiaeg on viis aastat. Seaduse järgi on aga valitsusel õigus pikendada kaitseväe juhataja ametiaega kahe aasta võrra.

Valitsus pikendas kahe aasta võrra ka eelmise kaitseväe juhataja Riho Terrase ametiaega.

Läänemets tahab leida kapole, PPA-le ja päästeametile uue juhi novembriks

Valitsusel tuleb otsustada veel mitme jõuametkonna juhi leidmine. Tuleval aastal lõpeb kaitsepolitseiameti, politsei- ja piirivalveameti ning päästeameti juhi ametiaeg.

Siseminister Lauri Läänemetsa sõnul nende ametiaega pikendada ei saa.

"Jätkata ei saa. Minu teada on kõigil kolmel ametijuhil teine ametiaeg, mis tähendab, et neil seaduse järgi ei ole võimalik kolmandaks ametiajaks jääda," ütles Läänemets.

Ta lisas, et peab vastse ministrina end kurssi viima, kui kaugele eelmine valitsus juhtide valikuga jõudis. Tema soov on, et valik tehtaks novembriks.

"Valikuprotsessiga ma tahaks jõuda novembriks valmis, siis on nendel uutel inimestel võimalik olla juba algusest eelarveprotsessis kaasas, kuna nad peavad järgmisel aastal seda ametit hakkama juhtima. Ja teine asi - me peame tagama ka selle, et sellises julgeolekuolukorras - alati võib mingisuguseid ootamatusi ette tulla - oleks need ametijuhid olemas," rääkis Läänemets.

Pevkuri sõnul pole veel selge, kas valitsus kinnitab uued juhid ükshaaval ametisse või tehakse otsused korraga.

Similar articles:

ОборонаЭстонские военнослужащие, служащие в зарубежных миссиях, награждены медалями за миссию

ОборонаРезервистов будут призывать на дополнительные мобилизационные учения

ОборонаФранция разместит в Эстонии танки и БМП

ОборонаБоевая группа батальона НАТО начинает свой путь в Эстонию

ОборонаВ Эстонию прибыли 130 военнослужащих группы быстрого реагирования НАТО


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!