Kuumad eesti poisid 20 aastat poole linna ehitati Siberis

Kuumad eesti poisid 20 aastat poole linna ehitati Siberis

Ma langesin kuulutuse saamiseks ajalehes ühele ettevõttele, kes kutsus ehitustöid Lääne-Siberi linnas Kogalymis ja otsustasin seda proovida. Mulle jäi mulje, et meie aja jooksul ei lähe keegi Siberisse omal vabal tahtel.

 

VABATAHTLIKULT SIBERIAS!

Teade konkreetse ettevõtte jaoks lubas palka vahemikus 5000 kuni 15 000, sõltuvalt sellest, milleks te võimeline olete. Nüüd, kui me ikka veel ei haise nagu päris talv, on seal juba paarkümmend külmakraadi.

Minu viide tõsiasjale, et õppides üliõpilaste ehitusbrigaadis, pidin tegelema betoonitöödega, kahjuks värbajad ei rahuldanud. Minust keelduti viisakalt. Selliseid betoonitöölisi pole Siberis vaja, vaja on spetsialiste. Ja lahtiselt.

See betooniettevõte on Kogalymis väike alltöövõtja. Seal tegutsev peamine ehitusettevõte Cueks tähistas hiljuti oma aastapäeva, kuhu oli kutsutud meie keskkonnaminister Heiki Kranich ja seal laulis Anne Veski. Ja veidi varem laulis sama diiva ka teistele juubelitele - kütuseettevõtte "Lukoil" töötajatele.

Kogalym on "Lukoili" linn, läheduses asuvad selle hiiglasliku ettevõtte naftamaardlad. Siin asub eestlaste ehitatud Lukoili peakorter Lääne-Siberis - moodne ja rikas hoone.

Üldiselt on igakuine erilend Tallinn-Kogalym-Tallinn Eesti ehitajaid Siberisse viinud juba 20 aastat. Selles kaasaegses õlitööliste linnas, kus elab 55 000–60 000 elanikku, on nad ehitanud üle 100 suure elamu, lasknud põhiosa maanteedest, ehitanud kaks kooli, spordi- ja kultuurikeskuse, kliiniku, kauplused ja osa haldushoonetest. Lühidalt - "Cueks" või õigemini selle Venemaal registreeritud haru on sellest linnast ehitanud poole, noh, peaaegu poole.

Talvine temperatuur on Kogalymis -45 ja sageli -50 - tavaline nähtus. "Sellistel juhtudel ei lase me ehitajaid tööle," ütleb Cueksa projekteerimistööde juht Peeter Ruutel. Suvi on siin juuni-juuli.

Kuna Eesti ehitusturg läbib praegu raskeid aegu, on piisavalt häid ehitajaid, kes tahavad Siberisse tööle minna. Kogalymis ehitatavatest suurtest rajatistest võib leida kuni 300 Eesti ehitustöölist. Võttes arvesse, et Eestis võivad kuskil Saaremaal või mujal objektidel töötavad ehitajad pikka aega oma peredest eemal olla, on nad muidugi nõus kaheks kuuks Siberisse minema, ütleb Ruutel.

Aga viin? Kunagi mu sõber, korrapäraselt Siberisse ehitusplatsile siirdunud insener muutus aja jooksul märgatavalt: algul muutusid tema väga huvitavad taiga seotud lood monotoonsemaks ja igavamaks ning tema igapäevased libedused, algul mitte eriti petlikud, muutusid lõpuks väljakannatamatuks: mees sellest sai Siberis alkohoolik. Tema sõnul jäi mulle mulje, et sealsed mehed "annavad järele" hästi.

Ma tegin vea.

"Saadame joogid kohe tagasi," rääkis Ruutel. "Ma isegi arvan, et meie töödistsipliin on seal kõrgem kui Eestis."

"EE"

Tõlkinud L. Simagina

Similar articles:

СтроительствоНа месте бывшей котельной построят отель

СтроительствоЙыхвиское волостное собрание одобрило строительство ледового холла

СтроительствоEAS проспонсирует строительство нового променада в Хаапсалу

СтроительствоКаждый четвертый строитель работает за зарплату в конверте

СтроительствоВлияние на окружающую среду препятствует строительству жилья на совместной территории Вайвара и Нарва-Йыэсуу


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!