Politsei võttis elamisloa Kremli-meelselt aktivistilt

Politsei võttis elamisloa Kremli-meelselt aktivistilt

Politsei- ja piirivalveamet tunnistas kaitsepolitseiameti ettepanekul kehtetuks pikka aega Kremli-meelse tegevusega silma paistnud Sergei Tšaulini pikaajalise elaniku elamisloa. Mees on kapo teatel Eestist lahkunud.

"Kaitsepolitsei ettepanekul tunnistas politsei- ja piirivalveamet määratlemata kodakondsusega Sergei Tšaulini pikaajalise elaniku elamisloa kehtetuks. välismaalaste seaduse (§ 241 lg1 p 2) põhjal võib välismaalase elamisloa tühistada, kui ta kujutab ohtu avalikule korrale ja riigi julgeolekule. Määratlemata kodakondsusega Tšaulin lahkus Eestist 14. veebruari õhtul," teatas kapo kolmapäeval.

Kapo esindaja ütles, et Tšaulin lahkus vabatahtlikult Venemaale. Mees ise ütles ERR-i venekeelsele portaalile, et viibib Venemaal ja kaitsepolitsei deporteeris ta.

Tšaulin on kapo teatel pika aja vältel aktiivselt levitanud vaenulikku Venemaa Föderatsiooni propagandat.

"Kremli tööriistana on Tšaulin aastaid antifašistliku liikumise sildi all õhutanud rahvuslikku ja poliitilist vihkamist. Mees on samuti olnud surematu polgu aktsioonide eestvedaja ja Kremli lõhestuspoliitika elluviimiseks juhtinud mittetulundusühingut Venemaa Kaasmaalased Euroopas," märkis kapo.

Tšaulin on alates 2006. aastast sageli osalenud erinevates Kremli-meelsetes aktsioonides ja meeleavaldustel.

"Surematut polku" Eestis korraldab Öise Vahtkonnaga seotud seltskond ja nad registreerisid algselt ürituse linnavalitsuses ka tänavu.

"Nagu varasematel aastatel tahame siin korraldada peo. Täpsemalt peo, kus silmis on pisarad, sest see on võidupidu," rääkis aktivist Sergei Tšaulin.

Ehkki Öine Vahtkond kui mittetulundusühing likvideeriti 2016. aastal, on mitu selle liiget jätkuvalt seotud vene kaasmaalaste asja ajavate MTÜ-de võrgustikuga ja on korduvalt figureerinud kaitsepolitsei aastaraamatus. Nende seas ka 64-aastane Sergei Tšaulin, kes on nii Öise Vahtkonna omaaegne liige kui "Surematu polgu" üks eestvedaja.

Ametilt on kahe lapse isa ja kahekordne vanaisa Tšaulin laotööline, kuid vabal ajal korraldab mitmesuguseid miitinguid. Ta on näiteks võidelnud nii vene keele õiguste eest Eestis ja Lätis, lääne lastekaitseametnike väidetava terrori vastu vene päritolu laste kallal, viinud Luhanski ja Donetski isehakanud vabariikidesse humanitaarabi ning pikettinud isegi Õismäe hõberemmelga kaitseks.

"See on üks selline pehme jõu, moodsat sõna kaustades hübriidsõja võrgustik, mis tegutseb enam-vähem sünkroonis. Ja seal on alates Kremli telekanalist, sotsiaalmeediast, trolliparkidest, kuni erinevate MTÜ-deni, erinevate ettevõtmisteni ja tegelikult on see üks süsteem," rääkis Eerik-Niiles Kross.

Krossi sõnul ei tohiks "Surematu polk" olla Eestis lubatud. "See on teadaolevalt tõendavalt Kremli Russki Miri projektinduse osa, see on otseselt Kremli kontrolli all ja tänasel päeval sellise asja lubamine minu meelest ei tohiks olla isegi võimalik," rääkis ta.

Tšaulin eitab seost Kremliga. "Mind oleks juba kinni pandud ja nimetatud Kremli agendiks. Mitte kunagi midagi sellist pole olnud ja loodan, et ka ei tule," ütles ta.

On tähelepanuväärne, kuidas Tšaulin, Klenski ja teised samas leeris nimetavad end rahuaktivistideks, aga hoiduvad Putini otsesest taunimisest ning räägivad, kuidas kogu pilt Ukraina sõja süüs pole selge ja ukrainlased tegid ikka ise ka sigadusi. Kohati on jutt päris jahmatav ja kattub üks-ühele Kremli propagandaga.

Nii Tšaulin kui Klenski väidavad, et Venemaa rünnak Ukrainale pole tõestatud. "Las kahe-kolme aasta pärast, kui toimub mingi kohus selle üle, mis seal Ukrainas toimus ja toimub, kui see kohus oma otsuse teeb, siis arutame seda asja. Aga praegu kui sellele on massimeedia ühekülgne vaade, sest meil pole teist vaadet võimalik kuulata või näha, sest kõik pandi kinni, siis me ei saa õigesti hinnata," rääkis Tšaulin.

Kui viimastel aastatel "Surematu polgu" üritus pigem hääbus, millele aitas kaasa ka koroonapandeemia, ning Tšaulini ja tema kompanjonide miitingud ei ületanud õieti uudiskünnist, siis asi muutus, kui Venemaa ründas Ukrainat.

"Surematu polgu" marsi korraldaja Tšaulini sõnul oli viimasel korral üritusel suur osa eestlasi. "Asi selles, et kui inimesed, kes sihilikult tulevad tekitama konflikti, siis las politsei tegeleb nendega. Meie mingit konflikti ei taha ja hakka üldse tülitsema ei kellegagi," rääkis ta.

Viima pööre trallis on, et lahkhelid valitsevad ka "Surematu polgu" korraldajate seas.

Kui Sillamäel jäeti üritus juba varem ära, siis teisipäeval teatati justkui Tallinna ürituse tühistamisest. Samas Tšaulin ei jäta jonni ning lubab marsi teha, kui seda selgelt ära ei keelata. Üllataval kombel kaldub veteranaktivist Klenski pigem ära jätmise poole.

https://www.err.ee/1608549370/pealtnagija-uuris-vaenulike-sumbolite-keelustamist

Similar articles:

ПроисшествияЭстонцам тоже достается от полиции

ПроисшествияЕжегодник Полиции безопасности 2022

Государственное устройствоПолиция и вооруженные силы

ПроисшествияМы запрещаем демонстрации, поддерживающие агрессора Путина

ПроисшествияДве ночи беспорядков: 1 погибший, 66 пострадавших, 500 задержанных


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!