Me keelame agressor Putinit toetavad meeleavaldused

Me keelame agressor Putinit toetavad meeleavaldused

Sõjaväekalmistu või pronkssõduri külastamine 9. mail keelatud ei ole, kuid kui kannate Jüri linti või kannate sirbi-vasarlippu või Venemaa lippu, sekkub politsei.

Eestis on juba praegu Georgi linti linnapildis vähem näha, sest inimesed on aru saanud, kui kole asi on Venemaa sõda Ukrainas, rääkis politseiameti peadirektor Elmar Vaher.

Lisaks agressor Putini sümboolika keelamisele 26. aprillist 9. maini, tõrjub politsei koostöös kaitsepolitseiga provokaatorite tulekut Venemaalt Eestisse sel perioodil.

"Teada on, et Narva-Jõesuu, Pärnu ja Rakvere spaad on atraktsioon venelastele ja FSB ja GRU kasutavad seda ära. Teeme oma tööd, et provokaatorid siia ei jõuaks," ütles Vaher kolmapäeval saates "Otse uudistemajast".

Vaheri sõnul on provokaatoreid tänavu Venemaalt ka vähem tulemas.

"Ka Eestis on selliseid inimesi tänavu vähem – Georgi linti linnapildis leida nii lihtne ei ole. Selge, et inimesed saavad aru, et Venemaa sõda Ukrainas on üks kole asi," sõnas Vaher.

Politsei keelab vaenusümbolid kehtiva seaduse alusel, sest riigikogu pole vastavat seadusemuudatust veel vastu võtnud ega president kinnitanud.

Agressorsümbolite seadus on kolmapäeval riigikogus teisel lugemisel. "Kui riigikogu vaenusümbolite seaduse ka vastu võtab, siis selle jõustumine võtab aega. Kui parlament uut vaenu õhutamise sätet vastu ei võta, siis meie käitume ikka kehtiva seaduse kohaselt," rääkis Vaher.

Politsei on Eesti avalikus ruumis juba mõnda aega jälginud vaenusümbolite kasutamist ja teinud neid kandnud inimestele märkuse.

"Üldjuhul võtavad inimesed ise sümboli maha, kui oleme selgitanud, et see sümbol ei sobi siia. Seadus annaks meile siin suuremad suunised: uue seaduse järgi pole näiteks vaja, et kellegi avalik hüve oleks sümboli kasutamisega rikutud ja see teeb meile tegevuse lihtsamaks. Kindlat loetelu keelustatavatest sümbolitest, nagu Z-täht, seadusesse küll ei tule, aga me saame aru sellest," rääkis Vaher.

Viimasel ajal on Eesti politseil tulnud palju tegemist teha kõikvõimalike meeleavaldustega, sealhulgas koroonameeleavaldustega. See on olnud Eesti politseile uus olukord.

"Et me sellisesse olukorda jõuame, oli meile teada suhtlusest oma partneritega Rootsis, Poolas ja mujal. Ettevalmistamiseks aega meil oli ja ma leian, et oleme hakkama saanud. Kui inimene tahab meelt avaldada, peab ta saama seda teha, aga meeleavaldus peab olema rahumeelne. Kui selle eesmärk on segada riigikogu liikmete tööd või pole meeleavaldusel vastutajat, siis see pole lubatud," rääkis Vaher.

Eesti on värav, mille kaudu tulevad Venemaalt ära sinna sattunud või küüditatud ukrainlased, et jääda Eestisse või liikuda siit edasi.

Et teha kindlaks, et Eestisse ei saabu ka Venemaalt siia saadetud kahtlasi inimesi, teeb politsei koos kaitsepolitseiga vastavat tööd. "On kümneid näiteid, kus me inimesi riiki ei luba, sest nende väited riiki sisenemiseks on ebalevad," sõnas Vaher.

Kontroll Eesti-Läti piiril jätkub 9. maini, peale seda teeb politseiamet uued otsused.

Politsei keelab kaheks nädalaks vaenuliku sümboolikaga avalikud koosolekud

Seoses võimalike kogunemistega aprillirahutuste aastapäeval ja 9. mail keelab politsei 26. aprillist kuni 10. maini avalikud koosolekud, mis võivad õhutada vaenu ja kus kasutatakse agressori sümboolikat. Sõjas langenute mälestamine ei ole politsei teatel keelatud, kuid seda ei tohi kasutada vägivalla ja vaenu õhutamiseks.

"Me kõik mõistame, et maailm pole enam selline, nagu enne Ukraina sõja algust. Ka 9. mai tähistamine ei saa toimuda samamoodi nagu enne: meelsuse näitamine pronkssõduri või Narva tanki juures toetab agressor Putinit," ütles politseijuht Elmar Vaher saates "Otse uudistemajast".

Eestis on avalik meeleavaldamine jätkuvalt lubatud, kuid keelame meeleavaldused, mis pooldavad agressor Putinit, rõhutas Vaher.

"Selliste avalike koosolekute pidamine on edaspidi keelatud, ka surematu polgu marss, mis on juba registreeritud 9. mail Tallinnasse Filtri teele. Olukorras, kus Putini sõjavägi sooritab roimasid Ukrainas, me selle koosoleku tühistame," sõnas Vaher.

"Ärge palun tulge proovima Tallinnasse või Narva taotlema uusi selliseid avalikke lubasid. Me seda luba ei anna," ütles Vaher.

Haual ehk pronkssõduri juures käimine ja mälestamine pole Vaheri sõnul keelatud. "Kui aga seda tehes kantakse Georgi linti ja lehvitatakse sirbi ja vasaraga lipuga või ka Vene lipuga, siis politsei sekkub," ütles Vaher.

Gruppidel ei soovita Vaher kaitseväe kalmistule tulla. "Kui õpetaja korraldab klassireisi pronkssõduri juurde, siis see pole kindlasti kohane. Teatud vaadetega õpetaja ei saa kasutada lapsi kaitsekilbina," sõnas politseijuht.

Keelatud on kõik need sümbolid, mida kasutab tappev ja vägistav Vene sõdur Ukrainas. Neid võib näha Ukrainas tehtud sõjafotodel, mis on avaldatud meedias. "Praegu on Tallinna linnapildis neid sümboleid näha vähe, aga ma pole nii naiivne, et ma arvaks, et neid ei tule," nentis Vaher.

Vaher ei soovita ka Eesti lippu provotseerivalt kasutada: "Soovime vältida olukorda, et politsei võtab inimesel Eesti lipu käest ära." Vaher ütles, et usub, et provokatsioone Eesti lipuga võib tulla.

Politseil pole kavas pronkssõdurit kriitilisteks kuupäevadeks kuhugi remonti viia, kuigi hiljuti on kuju kallal vandaalitsetud ja see on osaliselt rikutud. Rikkumist politsei hetkel uurib.

Esialgu kehtib vaenulike sümbolite keeld Harjumaal ja Ida-Virumaal ning vajadusel laiendab politsei keeldu üle Eesti.

Keeld kehtib 10. maini, kuid vajadusel seda pikendatakse, sest vaenuliku sümboolika eksponeerimine ei ole Eesti avalikus ruumis aktsepteeritav ka muul ajal, märkis politseiamet.

"Politsei pöörab tähelepanu sellise sümboolika kasutamisele. Seni registreeritud juhtumite pinnalt saame öelda, et neid kasutatakse provotseerimise eesmärgil. Praegu politseinikud vestlevad inimesega, kes sümbolit kannab ja paluvad selle eemaldada, kuid 9. mai lähenedes oleme valmis vaenuliku sümboolika kasutamisel resoluutsemalt reageerima ning alustame selle osas ka menetluse," ütles Vaher.

Varasematel aastatel on tuhanded inimesed 9. mail Tallinnas kogunenud kaitseväe kalmistule, kus 2007. aastast asub pronkssõdurina tuntud monument Teises maailmasõjas võidelnud nõukogude sõduritele. Paljud on sinna tulnud ka rongkäigus, kandes nõukogude armee ja Venemaa sümboolikaga lippe, rõivaid ja muud sellist.

Kui minna 9. mail Vene lipuga lehvitama, siis politsei sekkub

Riik valmistub 9. maiks ja täna vastu võetud seadusega on Georgi lint, punalipp ja Z-sümboli eksponeerimine keelatud. Representeerides toetust Venemaa agressioonile, on tegemist julgeolekuohuga. PPA peadirektor Elmar Vaher ütles, et kui tahta mälestada, peab seda tegema teisiti.

Täna võttis riigikogu vastu seaduse, mis keelustab vaenuliku sümboolika avaliku kandmise ja kasutamise. Elmar Vaher avas selle seaduse realiseerimise tingimusi "Ringvaates", alustades tõdemusest, et praegu seda veel rakendada ei saa. "Et politsei saaks hakata seadust rakendama, peab president selle välja kuulutama ja see peab ka ilmuma Riigi Teatajas. Politseijuhina ootan seda."

Vaheri sõnul aitab seadus neil vaenu õhutamist kontrollida. "Praeguste seaduste järgi peab politsei n-ö tungima sümboolika kandja pähe, et saaks tõestada tema provotseerivat eesmärki."

Kuigi seadus muudab asju praegusest selgemaks, jääb Vaheri sõnul siiski konteksti küsimus alles ka venemeelsetes provokatsioonides. "Kõik sümbolid, mis on Venemaa tanki küljes, on need, mille osas hinnang antakse. Kui kantakse Z-tähte ja sellele ka tähelepanu juhitakse, siis politsei sekkub. Kui inimene läheb 9. mail Venemaa lipuga lehvitama, siis politsei sekkub. Kes tahab 9. mail mälestada lillekimp käes, mingu langetagu pea. Aga ei tohi olla tseremooniat, kõnesid, ning kui sellel lillekimbul on Georgi lint, siis politsei sekkub," rääkis Vaher.

Vaher edastas saates ka politseipoolse palve, öeldes, et Ukrainat tuleb tugevalt toetada ise mitte agressiivseks muutudes. "Putini režiim tapab Ukraina inimesi, vägistab Ukraina naisi. Me seisame sellele vastu, jäädes ise rahulikuks."

Politsei peab 9. mail provokatsioone tõenäoliseks

Politsei peab tõenäoliseks provokatsioone lähema paari nädala jooksul, mil Eestis möödub 15 aastat pronksiöö sündmustest ning toimuvad 9. mai üritused.

Teisipäeval möödub 15 aastat pronksiöö sündmustest ja siis saabub 9. mai. Mis võib juhtuda ja millised vastasseisud võivad lahvatada paari nädala jooksul, ei tea keegi.

"Ma pean seda üsna tõenäoliseks, et provokatsioonid tulevad. Eks provokatsioonidel on erinevad tulemused ka. Keegi võib seda teha isiklikul eesmärgil, et tema ikka tahab selle lindiga või lipuga tulla, ja meile võib tunduda provokatsioonina. Tegelikult seda päris nii võtta ei saa. Aga samas me peame arvestama, et keegi kutsub teadlikult üles, et paneme proovile selle Eesti politsei. /.../ Meile on tekkinud taas pilti üks selline rühmitus nagu odinlased. Nende eesmärk on tulla ka omakohut tegema," rääkis politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher.

Politsei otsustas keelata 26. aprillist kuni 10. maini avalikud koosolekud, kus võidakse õhutada vaenu ja kus kasutatakse agressori sümboolikat. Politseile on esitatud kaks avaliku koosoleku teadet 26. aprilliks ehk pronksiöö aastapäevaks Tõnismäel ja Tatari tänaval ning kolm avaliku koosoleku teadet 9. maiks. Politsei on need keelanud.

Mõeldes provokatsiooniohule kiitis riigikogu neljapäeval heaks seadusemuudatuse, mis keelab agressioonisümbolite eksponeerimise. Keelatuks loetakse kõik need telepildist tuttavad sümbolid, mida kasutab Vene sõjavägi Ukrainas.

"On neli alust ehk siis sõjakuritegu, genotsiid ja inimsusevastane kuritegu või agressiooniakt ja kui keegi läheb õigustama või toetama läbi erinevate sümbolite, mis antud ajahetkes on seotud ühega nendest neljast või mitmega, siis need sümbolid peavad olema keelustatud. See hindamine jääbki iga kord politsei hinnata," rääkis riigikogu aseesimees, reformierakondlane Hanno Pevkur.

Selleks, et muudatus kehtima hakkaks, peab seaduse välja kuulutama president ja see peab ilmuma Riigi Teatajas. Seda seadust on kiirustades koostamise tõttu kritiseerinud juristid. Tundub, et ka president on võtnud mõtlemisaja. Kriitikat võis aga välja lugeda presidendi laupäevasest kõnest Asutava Kogu mälestustahvli avamisel. Rääkides riigikogu ülesannetest praegu, ütles riigipea muu hulgas, "et seadusi ei tehtaks hetkemeeleolude ajel, isegi kui meeleolud on õiged".

Seega pole teada, kas president kuulutab seaduse välja. Politseijuht Elmar Vaher ütles, et politsei lähtubki kriitiliseks ajaperioodiks ettevalmistusi tehes, et seda uut seadust pole.

Tõsi, karistusseadustiku järgi on võimalik sümboolikaga vaenu õhutajaid ka praegu karistada, kuid tunduvalt kergem oleks politseil 9. mail tööd teha, kui uus seadus kehtiks.

"Piisab ainult sellest, kui inimene selle sümboliga välja tuleb ja eksponeerib seda teadlikult. Nüüd meie hinnata jääb tõesti see, kas eksponeerimine toimus teisi häirival viisil või et see on see sümbol, mis võib inimesi häirida. /.../ Nii et meie jaoks läheb asi lihtsamaks. Kui toimub sümboli eksponeerimine Putini agressiooni õigustaval viisil, siis see on rikkumine," rääkis Vaher.

Viimased kaks aastat on olnud 9. mail kaitseväe kalmistul pronkssõduri juures rahulik, sest järgida tuli koroonanõudeid ning ka tänavu pole keelatud sinna lilli viia.

Aastate jooksul on pronkssõduri juures olnud ka hoogsamaid tegemisi. Tänavu järgneks neile ilmselt juba vestlus politseiga.

Kui kanda Georgi linti, astub nüüd juurde politsei ja palub selle ära võtta. Kui inimene seda ei tee, muutub jutt tõsisemaks.

Kuna seaduses pole keelatud sümbolite nimekirja, tuleb politseil paljuski kohapeal sümbolitele hinnang anda ja otsused langetada. Vaher ütles, et oleks küll nimekirja soovinud, kuid mõistab, miks poliitikud seda ei teinud.

"Kui me kujutame ette, et oleksime pannud seadusesse täpselt kirja Georgi lindi või Z tähe, siis me näeme, et Ukrainas kasutatakse ka teist sümboolikat – kasutatakse W tähte, kasutatakse O tähte. Need sümbolid võivad ajas muutuda," selgitas Pevkur.

"Ma toon enda näite: mul on auto, mille number sisaldab Z tähte. Sellepärast ma mõistan poliitikute mõttetöö tulemust ja ka juristide mõttetöö tulemust, et sümboolikat tuleb hinnata ajas ja kohas ja selles teo viisis, sest me räägime ikkagi provotseerivast tegevusest. See on rikkumine ja see on keelatud," kommenteeris Vaher.

Semiootik ja Isamaa fraktsiooni liige Mihhail Lotman ütles Venemaa agressioonisümbolitest rääkides, et Z ja V on võrreldes Georgi lindiga uued sümbolid. Z võib tähistada näiteks rünnakut läänele. Samuti on nende sümbolite puhul eripäraks see, et kasutatakse ladina tähestikku.

"Aga kui on za presidenta ehk presidendi eest, siis nad kasutavad seda. Mis puudutab seda V-d, siis see on üldse võõra märgi omistamine. Võtavad selle Churchilli victory," selgitas Lotman.

Ta ütles, et tema ise sümbolitele, mida nimetab kritseldusteks, nii suurt tähelepanu ei osutaks, sest tema hinnangul tuleks ennekõike võidelda inimsusvastaste kuritegude ja viha õhutava mõtteviisi ja käitumisega. Lotman lisas, et samas mõistab ta, milliseid emotsioone võivad sümbolid tekitada.

"Ma ei olnud sugugi entusiast sümbolite keelustamisel, aga ma ei hääletanud ka vastu. Üldiselt võidelda sümbolitega on umbes nii nagu meditsiinis võidelda sümptomitega. Aga võidelda tuleb haigusega," sõnas Lotman.

 

 

Similar articles:

ПолитикаPPA аннулировал вид на жительство в Эстонии у многолетнего кремлевского агитатора

ПроисшествияДве ночи беспорядков: 1 погибший, 66 пострадавших, 500 задержанных

Политика9 мая

ПроисшествияЭстонцам тоже достается от полиции

Государственное устройствоПолиция и вооруженные силы

878 views

Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!