Euroopa ühtsus Ukrainas muutub üha raskemaks

Euroopa ühtsus Ukrainas muutub üha raskemaks

Kaja Kallas pressikonverentsil Tallinnas. Ta külastab esmaspäeval Londonit, et kohtuda Boris Johnsoni ja teiste Ühendkuningriigi ministritega

Kaja Kallas hoiatab, et sanktsioonide valu paneb suhted proovile, ning kritiseerib ka Macroni seisukohta Putini suhtes

Eesti peaminister ütles, et Euroopa ühtsust vastuseks Venemaa invasioonile Ukrainasse on sõja mõju inflatsioonile ja elatustasemele kogu kontinendil raske säilitada.

Kaja Kallas kritiseeris ka Prantsusmaa presidenti Emmanuel Macronit selle eest, et ta üritas pakkuda Vladimir Putinile konfliktist diplomaatilist väljapääsu, öeldes, et ainuke tulemus on anda Venemaa juhile usk, et ta ei jää isolatsiooni ega mõista oma armee eest õiglust. sõjakuriteod.

"Oleme hetkel, mil sanktsioonid hakkavad meie poolele haiget tegema," ütles Putini vastu seistes üha tuntusemat tuntust kogunud Kallas. «Alguses olid sanktsioonid rasked ainult Venemaale, kuid nüüd oleme jõudmas punkti, kus sanktsioonid on valusad ka meie oma riigile, ja nüüd on küsimus selles, kui palju valu oleme valmis taluma. Erinevate riikide puhul on see erinev. Ühtsust on väga raske säilitada. Kõrge inflatsiooni ja energiahindade tõttu läheb see aina keerulisemaks.

Ta lisas: "Gaas võib olla kallis, kuid vabadus on hindamatu. Vabas maailmas elavad inimesed ei saa sellest tegelikult aru.

Ta rääkis, et vabanes teismelisena Venemaa totalitaarsest vanglast – Eesti oli kuni 1991. aastani NSV Liiduga annekteeritud. "Ma tean, mis tunne see on ja see on Kesk- ja Idamaade kogemus," ütles ta. "Kuid see on kogemus, mida mõnel Lääne-Euroopa riigil pole, nii et väärtused võivad aknast välja minna kohe, kui tunnete valu oma küljel."

Eestis on EL-i kõrgeim inflatsioon ja Kallase koalitsioonivalitsus kukkus möödunud reedel kokku, mistõttu ta asus rüselema uue valitsuse moodustamiseks liidus sotsiaaldemokraatidega.

Kallas kritiseeris Macronit Putiniga rääkimise eest, keda ta süüdistas sõjakuritegude toimepanemises. "Ma ei näe temaga rääkimisel mõtet, kui tahame saada sõnumit, et ta on isoleeritud, ja sõnumit, et ta ei pääse selle eest karistamata ja ta vastutab kõigi toimepandud kuritegude eest," ütles ta.

«Olen väga mures enneaegsete üleskutsete pärast relvarahu või rahu järele, sest relvarahu ei tähenda, et hirmuteod okupeeritud aladel lõpevad. Oleme selle vea teinud juba kolm korda, Gruusias, Donbassis ja Krimmis ning me ei saa seda viga enam teha.

Ta ütles, et Eesti Nõukogude okupatsiooni lõpuks oli venelaste osakaal rahvastikus tõusnud 2%-lt 30%-le ning ta kartis sama saatust ka Venemaa poolt okupeeritud Ukrainas.

Macron kordas hiljuti oma seisukohta, et Putinit ei tohi alandada, rõhutades lahknevust nende vahel, kes ütlevad, et Putin tuleb lüüa ja et teda tuleb lüüa, ja nende vahel, kes ütlevad lihtsalt, et ta ei tohi võita.

Kallas ütles: "Putin võib oma näo päästa, minnes tagasi Venemaale, sest tema väed on suveräänses riigis."

Ta ütles ka, et kardab, et niipea ei kehtestata EL-i embargot Venemaa gaasile, kuid ta pakkus Saksamaale välja alternatiivi – lõpetaks Moskvale Venemaa gaasiostude eest maksmise ja paneks raha hoopis tingdepongi. reparatsioonideks ja Ukraina ülesehitamiseks. Ta ütles, et "see saadaks Venemaale selge signaali, et iga hoone eest, mille hävitate, peate selle eest maksma."

Kallas kohtub teisipäeval Saksamaa kantsleri Olaf Scholziga, kui ta rõhutab Berliinis, et EL teeb õigeid otsuseid, kuid Ukraina jaoks liiga aeglases tempos.

Kallas Londonis Boris Johnsoni ja teiste Ühendkuningriigi ministritega kohtumas ütles, et kui tema plaanid moodustada uus koalitsioon läbi kukuvad, asendatakse tema valitsus tõenäoliselt teise koalitsiooniga, kuhu kuuluvad paremäärmuslased, kes tunnevad kaasa Venemaale, on vastu Ukraina põgenikele ja teevad seda siiani. ei tunnista, et Joe Biden valiti USA presidendiks seaduslikult.

Möödunud reedel tundis Kallas pärast nädalaid kestnud vaidlusi alushariduse ja sotsiaaltoetuste üle koalitsiooni Keskerakonnaga kokkuvarisemist, jättes Keskerakonna enamusvalitsuse moodustamiseks paremäärmuslastest liitlasi otsima. Ta ütles, et Eesti paremäärmuslased "kasutavad samu kõnepunkte nagu Vladimir Putin, vastandudes Ukraina põgenikele ja väites, et see kõik on sõjahüsteeria".

Ta ütles, et paremäärmuslased pole kunagi Bideni valimisi tunnustanud, kuna nad toetasid Donald Trumpi.

Keskerakond üritab valitsust moodustada koos paremtsentristliku väikese erakonna Isamaa ja paremäärmusliku EKRE Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga, taastootes 2019. aasta aprillist 2021. aasta jaanuarini ametis olnud koalitsiooni.

https://www.theguardian.com/world/2022/jun/06/european-unity-on-ukraine-growing-more-difficult-says-estonian-pm

Similar articles:

ОбществоУкраинский гетман нашел в Ида-Вирумаа потенциал для развития

ПолитикаЯну Тоом надо лишить гражданства и депортировать в путинский рай

ОбществоЭстония примет 10000 украинских военных беженцев

ПолитикаРусские Эстонии против войны в Украине

ОбществоО визите украинских детей в Эстонию


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!