2023 Mission Lynx Eestis

2023 Mission Lynx Eestis

Eestisse saabusid esmakordselt Prantsuse relvajõudude soomustransportöörid Griffon ja ratastel tankid AMX-10, et võtta osa koos 350 sõduriga kuus kuud kestvast NATO liitlaste treeningmissioonist.

Prantslaste 17 Griffonit ja kolm AMX-10 tanki jõudsid Tapa linnakusse mööda raudteed.

Sõjatehnika kuulub NATO lahingugrupi uuele Prantsuse kontingendile. Neid kasutab uus 350-liikmeline Prantsuse võõrleegionäride rotatsioon.

Soomustransportöör Griffon on osalenud lahingutes erinevatel missioonidel üle maailma ning seda on kasutanud jalavägi, insenerid ja tankitõrjeväelased.

Eestisse saabunud Griffoni uusim versioon suudab liikuda kuni 110 kilomeetrit tunnis ning on varustatud 40 mm granaadiheitjaga, laserhoiatussüsteemiga, 12,7 mm kaliibriga kuulipildujaga, erinevate kaitsesüsteemidega ning saab peale võtta kümme sõdurit koos varustusega.

Griffon kasutab sidevõrku SCORPION, mis võimaldab reaalajas vahetada luureandmeid digitaalliidese kaudu, mis tähendab, et sõidukid suhtlevad üksteisega, kui nad tuvastavad vaenlase tule ja liikumise.

"See on raske, aga väga liikuv. Sellel on kuus ratast, nii et mobiilsus on kõrge. Siin, nagu teada, on soine, nii et on huvitav näha, kuidas see soisel maastikul toime tuleb. Aga ma ei muretse. Ma arvan, et see mobiilsus, mida me nägime kõrbes, ilmneb ka siin," rääkis Prantsuse kontingendi ülem kolonelleitnant Edouard Bros Griffonist, mis on siiani kasutuses olnud ainult Malis.

AMX 10 tankid suudavad sõita kuni 70 kilomeetrit tunnis ning neid on varem kasutatud Aafrikas ja Afganistanis. Prantsusmaa on juba andnud AMX 10-RC tanke ka Ukraina vägedele.

Prantsalstel on ka kolm lahingumasinat AMX 10, mida hakati tootma 1981-sel aastal ja mida relvastuseksperdid nimetavad veidraks. Masina 105 mm suurtükk on võimsam kui sama klassi roomikmasinatel. Seetõttu nimetatakse aparaati vahel ratastankiks. Samas puudub masinal raskerelvade vastane soomus.

"See on luuremasin, mõeldud maakuulamiseks. Sellel on 105 mm suurtükk. See ei ole tank," ütles jalaväe lahingumasina juht seersant Luc.

Prantsuse väed on alates 2017. aastast Eestis iga-aastaselt roteerunud Taani vägedega.

Prantsuse väed jäid aga eelmisel aastal pärast Venemaa täiemahulist sissetungi Ukrainasse Eestisse ja jäävad riiki.

Prantsuse kontingendi koondnimetus NATO lahingugrupi koosseisus on Ilves.

Vaata toredaid pilte Eestist, kus on hetkel paigutatud leegionärid kolmest Prantsuse võõrleegioni rügemendist: 13. võõrleegioni demibrigaadist (13e DBLE), 1. võõrratsaväerügemendist (1er REC) ja 1. välisinseneride rügemendist (1er REG). Seal teenivad nad koos Suurbritannia kuninganna kuninglike husaaridega (QRH).

Seal teenivad nad koos Suurbritannia kuninganna kuninglike husaaridega (QRH).

Pärast Krimmi annekteerimist Venemaa poolt 2014. aastal võttis NATO vastu rea meetmeid, mille eesmärk on nii Venemaaga piirnevate liitlaste rahustamiseks – nagu Eestigi –, kui ka Venemaa võimaliku sõjalise agressiooni ärahoidmiseks NATO liitlaste vastu. 2016. aastal leppis NATO kokku, et Poolas ja kolmes Balti riigis luuakse nn tõhustatud kohalolek (eFP) mitmerahvuselise lahingugrupi kujul igas riigis; need loodi 2017. aastal. Ühendkuningriik juhib Eestis lahingugruppi, kuhu kuulub Islandi toetusel üle 1000 isikkoosseisu Ühendkuningriigist, Prantsusmaalt ja Taanist. Ühendkuningriigi üksused roteeruvad iga kuue kuu tagant, Prantsusmaa üksused aga iga nelja kuu järel.

2023. aasta märtsi keskel vahetas lahingugrupp isikkoosseisu ja tervitas uusi kontingente, mis saabusid Ühendkuningriigist ja Prantsusmaalt. Viimane saatis 6. kergesoomusbrigaadi üksused: 13e DBLE kompanii 18 Griffon sõidukiga (mootoriga jalavägi), 1er RECi peletoni kolme AMX 10 RCR soomustatud lahingumasinaga (mehhaaniline ratsavägi) ja insenerirühma 1er REG. Neid toetab 3e RAMa (Marine Artillery) suurtükiväerühm. Nad peavad treenima ja kohanema Eesti maastikuga ning õppima tegutsema NATO idatiival.

1er REC AMX 10 RCR Eestis 2023.a

http://foreignlegion.info/2023/04/17/13dble-1rec-1reg-2023-mission-lynx-in-estonia/

Similar articles:

Оборона1er REG: Учения с британскими солдатами в Эстонии

ОборонаМиссия Lynx в Эстонии в 2019

ОборонаПрибытие пушек CAESAR в Эстонию

389 views

Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!