TTJA keelab Vene kanalite edastamise

TTJA keelab Vene kanalite edastamise

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) on alustanud menetlust, et keelata teatud Vene telekanalite taasedastamine Eesti territooriumil.

Ameti peadirektor Kaur Kajak ütles, et TTJA jälgib kõiki Vene kanaleid, kuid praegu on täpsema vaatluse all kaheksa, nende seas RTR-Planeta, RTVI, Rossija 24, REN TV, NTV Mir ja PBK. Kui amet otsutab nende kanalite taasedastamise Eesti territooriumil keelata, peavad Eesti telekomiettevõtted seda ka kohe tegema.

"Vene propagandakanalid on ju pidevalt õhutanud vaenu ja teinud propagandat, ka sõjapropagandat," märkis Kajak.

Erinevus varasemate olukordadega on aga selles, et propagandal on selge tulem. "Ehk on olnud üleskutse otsesele sõjategevusele ja sellele on ka saabunud reaalne tagajärg, mis annab meediateenuste seaduses selle koosseisu kindlasti kokku."

Kajak kinnitas, et TTJA annab endast parima, et 24 tunni jooksul vastav otsus teha. "Igal asjal peab olema juriidiline alus," rõhutas ta.

Telia teatas reede esimestel minutitel, et peatab TTJA ettekirjutuse alusel osade venekeelsete kanalite edastamise.

"Olukorrast tulenevalt lõpetab Telia 25. veebruari öösel telekanalite RTR Planeta, NTV Mir, Rossia 24 ja TV Centre International (TVCI) edastamise oma TV-teenuse klientidele. Kuvame selle kohta teleekraanile ka vastava teavitussõnumi," kinnitas Telia.

Varem olid Telia ja Elisa teatanud otsusest lõpetada PBK, REN TV ja NTV Miri edastamine, kuid seda alles aprillist.

Opositsioonipoliitikud toetavad kanalite keelustamist

Isamaa juht Helir-Valdor Seeder meenutas, et Isamaa on juba esitanud eelnõu Vene propagandakanalite keelamiseks Eestis, kuid valitsus ei ole selleks midagi teinud.

"Me näeme, et eraettevõtted ise on initsiatiivi näidanud, aga valitsus sellist otsust kahjuks langetanud ei ole. Informatsiooni üle kontrolli saavutamine sellises olukorras on ülimalt oluline, see on küll üks asi, kus valitsus on sündmuste sabas lohisenud kahjuks. Nüüd tuleb see mitte päevade, vaid tundidega teha."

EKRE juht Martin Helme märkis, et juba 15 aastat on räägitud, et see ei ole enam küsimus sõnavabadusest või ajakirjandusvabadusest.

"Need on järjest rohkem ikkagi riiklikult korraldatud desinformatsioonikanalid, mis külvavad Eesti sees tüli ja segadust."

Sotsiaaldemokraatide juht Lauri Läänemetsa hinnangul pidurdab valitsuse otsustamist selles küsimuses Keskerakond.

"Reformierakond ei suuda ennast valitsuses lihtsalt kehtestada. Nagu me nägime eile ka Venemaa tegevust hukkamõistva avalduse hääletusel riigikogus, siis kahjuks kõik ühe valitsuserakonna saadikud selle poolt ei hääletanud."

Sotside hinnangul ei piisa üksnes Vene kanalite sulgemisest, vaid vaja on oma infovälja venekeelse elanikkonnani parandada.

"Meil on olemas ETV+, mida oleks vaja oluliselt laiendada. Me peame looma võimalused asendada neid kinnipandud telekanaleid oma selge ja adekvaatse infoga."

Elisa sulges reklaami edastamise

Elisa teavitas teisipäeval oma partnereid reklaami edastamise sulgemisest Vene telekanalites RTR, PBK, Ren TV, NTV Mir ja Dom Kino. Kolmandate osapoolte reklaamid eemaldatakse esimesel võimalusel, teatas Elisa.

"Tulenevalt Elisa teisipäevasest otsusest lõpetada leping ühe suurema Vene kanalite edasimüüjaga, võtsime vastu ka otsuse loobuda reklaamteenustest suurimates venekeelsetes kanalites," ütles Elisa meediasuhete juht Taavi Teder.

Rahapesu Andmebüroo edastas märgukirjad seoses sanktsioonidega

Rahapesu Andmebüroo edastas kaks märgukirja seoses kolmapäeval Euroopa Nõukogus kokku lepitud rahvusvaheliste sanktsioonide kehtestamisega.

Märgukirjad seoses Ukraina territoriaalset terviklikkust, suveräänsust ja sõltumatust kahjustava või ohustava tegevusega edastati krediidiasutustele, finantseerimisasutustele, virtuaalvääringu teenusepakkujatele ja keskregistri pidajale. Samuti raadio- ja televisiooniorganisatsioonidele ning abioperaatoritele.

Rahapesu Andmebüroo teatel on rahvusvahelised finantssanktsioonid kohustuslikud kõikidele Eesti füüsilistele ja juriidilistele isikutele. Amet rõhutab teates, et kõik peaksid olema valmis sanktsioonikontrollidega seotud töömahu võimalikuks suurenemiseks.

Postimees lõpetas Vene telekanalitesse reklaami vahendamise

Postimees Grupp teatas, et lõpetab lepingu, mille järgi müüs Eesti televaatajatele edastatud Vene telekanalites reklaami.

Postimees Grupi müügidirektori ja juhatuse liikme Taavi Lätti sõnul ei pea Postimees Grupp võimalikuks teha koostööd telekanalitega, mis esindavad Ukrainat rünnanud Vene Föderatsiooni huve.

Otsus puudutab kõiki Vene kanaleid, kus Postimees Grupp reklaami müüs. Need on PBK, NTV Mir Estonia, REN-TV Estonia ja DOM Kino.

Varemalt olid telekommunikatsioonifirmad Telia Eesti ja Elisa otsustanud lõpetada koostöö Nord Print OÜ-ga, millele kuuluvad Eestis PBK Eesti, REN TV Estonia, NTV Mir Estonia ja mitmete teiste telekanalite edastamise õigused.

TTJA keelas viie Vene telekanali edastamise Eesti territooriumil

Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet (TTJA) tegi sideettevõtetele ettekirjutuse lõpetada viie Venemaa ja ühe Valgevene telekanali taasedastamine Eesti territooriumil: RTR Planeta, NTV Mir (ka NTV Mir Baltic), Belarus 24, Rossia 24 ja TV Centre International (TVCI).

TTJA tuvastas, et nimetatud telekanalite eetris oli 24. veebruaril Vene Föderatsiooni presidendi kõne, mida saab pidada tervikuna sõjalise rünnaku õigustamiseks, sellele üleskutsumiseks ja rahvusvahelise õiguse üldpõhimõtete eiramise õigustamiseks, millega rikutakse meediateenuste seaduse nõudeid, teatas amet.

Seega on ameti teatel audiovisuaalmeedia teenuse edastamine loetletud telekanalites rikkunud keeldu kutsuda üles õigusrikkumisele, kahjustanud ühiskonna turvalisust, sealhulgas riigi julgeoleku ja riigikaitse tagamist ning kujutab ühiskonna turvalisusele olulist ohtu.

"Erakordne aeg nõuab otsustavat tegutsemist – leiame, et praegusega on konkreetsete telekanalite poolt Eesti inforuumi valulävi ületatud. Viivitusest tuleneva ühiskonna turvalisusele tekkida võiva kahju ärahoidmiseks või avalike huvide kaitseks on vaja tegutseda koheselt," ütles TTJA peadirektor Kaur Kajak.

Ettekirjutus kehtib 12 kuud.

TTJA jälgis seni kõiki Vene kanaleid, kuid viimati olid täpsema vaatluse all kaheksa, nende seas RTR-Planeta, RTVI, Rossija 24, REN TV, NTV Mir ja PBK.

"Vene propagandakanalid on ju pidevalt õhutanud vaenu ja teinud propagandat, ka sõjapropagandat," märkis Kajak.

Erinevus varasemate olukordadega on aga selles, et propagandal on selge tulem, selgitas Kajak. "Ehk on olnud üleskutse otsesele sõjategevusele ja sellele on ka saabunud reaalne tagajärg, mis annab meediateenuste seaduses selle koosseisu kindlasti kokku."

Telia teatas reede esimestel minutitel, et peatab TTJA ettekirjutuse alusel osade venekeelsete kanalite edastamise.

"Olukorrast tulenevalt lõpetab Telia 25. veebruari öösel telekanalite RTR Planeta, NTV Mir, Rossia 24 ja TV Centre International (TVCI) edastamise oma TV-teenuse klientidele. Kuvame selle kohta teleekraanile ka vastava teavitussõnumi," kinnitas Telia.

Elisa teatas reedel kell 8.30, et peatab ettekirjutuse alusel venekeelsete kanalite RTR Planeta, TVCi, Belarus 24 ja NTV Mir näitamise.

"Elisa peatab kanalite edastamise täna hommikul," teatas ettevõte. "Kliendile kuvatakse teleekraanil sõnum kahes keeles: Kanali edastamine Eestis on peatatud riikliku ettekirjutuse alusel."

Varem olid Telia ja Elisa teatanud otsusest lõpetada PBK, REN TV ja NTV Miri edastamine, kuid seda alles aprillist.

Elisa ja Telia peatavad PBK ja veel 10 venekeelse kanali näitamise

Elisa ja Telia peatavad esmaspäeval, 28. veebruaril venekeelsete kanalite PBK Eesti, Dom Kino Baltic, Karusel, Muzõka Pervogo, Vremja, Telekafe, Bobjor, Dom Kino Premium, О!, Pojehali!, REN TV näitamise, Telia peatab ka CTC Media (STS) edastamise.

Elisa ja Telia teatasid esmaspäeval, et peatab kanalite edastamise Rahapesu Andmebüroost (RAB) kõigile teleteenuste pakkujatele laekunud märgukirja peale, mille kohaselt võib kanalite edastus ja äritegevus kanalite omanikega olla vastuolus Euroopa Liidu sanktsioonidega.

Kliendile kuvatakse teleekraanil kahes keeles sõnum "kanali edastamine Eestis on peatatud rahvusvahelise finantssanktsiooni seaduse alusel".

Elisa teavitab kliente kanalite edastuse peatamisest personaalselt.

Telia erakliendiüksuse juht Kristjan Viilmann ütles, et kuna mitmete telekanalite edastamine on seadustest tulenevate nõuete täitmiseks peatatud, pakub Telia alates 1. märtsist klientidele võimalust tellida tasuta uudistekanalite pakett, mille vahendusel saab muu hulgas jälgida rahvusvahelise meedia kajastusi Ukraina sündmustest.

Telia uudistekanalite paketis sisalduvad näiteks telekanalid CNN International, France 24, BBC World, Deutsche Welle, CNBC Europe, Al Jazeera, Bloomberg TV, Euronews jt.

Eelmise nädala neljapäeval peatasid telekomiettevõtted TTJA ettekirjutusest tulenevalt RTR Planeta, TVCi, Belarus 24 ja NTV Miri edastamise.

Varem olid Telia ja Elisa teatanud otsusest lõpetada PBK, REN TV ja NTV Miri edastamine, kuid seda alles aprillist. 

Similar articles:

КультураСредства массовой информации

БизнесИсчезновение российских каналов заставит отказаться от кабельного телевидения


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!