Nordika Kindlustus

Nordika Kindlustus

Nordika Kindlustuse tütarettevõte Nordika Elukindlustus alustab järgmise nädala algusest elukindlustuslepingute müüki.

Nordika tuleb elukindlustusturule

Kahjukindlustusseltsi Nordika Kindlustus juhatuse liige ja Nordika Elukindlustuse juhatuse esimees Jaanus Reisner ütles, et elukindlustusteenuse põhirõhk on suunatud praegustele Nordika Kindlustuse n.-ö. kahjukindlustuse klientidele, et pakkuda võimalikult universaalset kindlustusteenust.

Reisner märkis, et pakkuma hakatakse standardseid elukindlustusteenuseid - kindlustust surmajuhtumiks, kapitalikogumiskindlustust ning veel lisakindlustusi. Nagu teistelgi praegustel elukindlustusseltsidel on Reisneri sõnul Nordika Elukindlustuse peamiseks eesmärgiks keskenduda järgmisest aastast käivituvale pensionireformile, mil hakkaks toimima plaanitav erapensionikindlustussüsteem.

Kindlustusspetsialistid on ennustanud, et pensionireformi raames erapensionikindlustuse käivitumisel kasvaks turg kümnekordselt.

Reisneri arvates on elukindlustusturul piisavlt kasvuruumi, et üsna tihedas konkurentsis püsima jääda.

Tema sõnul nii maailma kui ka Eesti praktika järgi hakkab elukindlustusselts kasumit teenima umbes viie aasta pärast peale asutamist. Reisner tähendas, et kuna kapitalinõuded on Eestis kindlustuseltsidele üsna kõrged, võib kasumisse jõuda ka mõnevõrra kiiremini.

Reisner rääkis, et kaugemas perspektiivis on eesmärgiks Nordika Elukindlustuse turuosa kasvatada kuni 10%-ni.

Reisner kinnitas, et turule sissesöömiseks ei ole mingit vajadust ega ka mõtet teha dumpingut , pigem tuleks keskenduda teenuse kvaliteedile.

Esialgu pakutakse elukindlustust Tallinnas, ent edaspidi hakatakse elukindlustust müüma teistes Nordika Kindlustuse esindustes üle Eestis, neist esimesena alates sügisest Tartu ja Haapsalu esindustes.

Nordika Elukindlustus tuleb turule Eesti kaheksanda elukindlustusseltsina. Nordika Elukindlustuse aktsiakapital on 12 miljonit krooni, elukindlustuse litsents saadi 30. mail. Nordika Kindlustuse aktsiakapital 60 miljonit krooni on Eesti kindlustusseltsidest suurim.

Tänavu esimesel poolaastal kogusid Eesti elukindlustusseltsid kindlustusmakseid kokku 45 miljoni krooni väärtuses. Turuliider Eesti Elukindlustus kogus samal ajal 22 miljonit krooni kindlustusmakseid.

Reisneri hinnangul on tõenäoline, et tänavu jõuab elukindlustusturu maht 100 miljoni krooni piirini. Mullu kogusid elukindlustusseltsid kokku 64 miljonit krooni kindlustusmakseid.

Jaanus Reisner hindab elukindlusturu kasvuruumi piisavaks, et tugevas konkurentsis püsima jääda.

Nordika Kindlustus sai 27 miljoni kroonise rahasüsti

Inglise investeerimisfirma Hodgson Martin ja EBRD suurendasid eile Nordika Kindlustuse aktsiakapitali 30 protsendi võrra, investeerides firmasse 27 miljonit krooni.

Seoses Hodgson Martini-EBRD investeeringuga kasvab Nordika Kindlustuse aktsiakapital 27 miljoni krooni võrra, 87 miljoni kroonini. Järgmise sammuna teeb Nordika Kindlustus kahe miljoni kroonise optsiooni, mille märgib täis juhtkond ning sõltuvalt firma majandustulemustest investeerivad Hodgson Martin-EBRD ühe aasta jooksul Nordika Kindlustusse veel miljon dollarit.

Tegemist on esimese Hodgson Martini hallatavate EBRD ja NEIVi (New Europe Insurance Ventures) fondide ühise rahapaigutusega Baltimaade kindlustusse.

«Tõsi, Nordika Kindlustuse aktsiakapitali tootlikkus väheneb,» tunnistas Nordika Kindlustuse juhatuse liige Jaanus Reisner. «Aga vajame lisaraha ja praegune variant on laenust kasulikum. Tähtis on ka marketingipool, kindla rahvusvahelise investori tulek on usalduse märk.»

Seni oli Nordika Kindlustuse põhiomanik vene rahvusest ärimees Peeter Sedin. Sedinile jääb Nordika Kindlustuse kontrollpakk ka pärast EBRD ja Hodgson Martini juurdetulekut. Peeter Sedin jätkab nõukogu esimehe kohal.

25. august 1998

Nordika Kindlustus kogus 5 kuuga 34,5 miljonit krooni

Nordika Kindlustuse varakindlustus kogus käesoleva aasta 5 kuuga kindlustuspreemiaid 31,4 miljonit krooni, millest mais laekus 6,1 miljonit krooni, teatas seltsi avalike suhete esindaja.

Möödunud aasta mais kogus Nordika Kindlustus kindlustuspreemiaid 5,0 miljonit krooni.

Klientidele hüvitati koos edasikindlustajatega 5 kuuga 16,7 miljonit krooni ja mais vastavalt 3,6 miljonit krooni. Möödunud aasta 5 kuuga maksis Nordika Kindlustus hüvitisteks koos edasikindlustajatega 26,4 miljonit krooni. Aastaga on kahjusus vähenenud 37%.

Nordika Elukindlustus kogus esimese 5 kuuga preemiaid 3,2 miljonit krooni ja väljastas hüvitisi 0,3 miljonit krooni

Võrreldes 1999. aasta sama perioodiga kogus selts preemiaid 0,5 miljonit krooni rohkem.

Mais laekus Nordika Elukindlustusele 642. tuhat krooni. Hüvitisi väljastas selts mais 76.tuhat krooni. Viie kuu hüvitiste summa on ligi kaks korda suurem kui möödunud aasta esimesel viiel kuul.

Nordika elukindlustus ja varakindlustus kogusid möödunud aastal kindlustuspreemiaid kokku 82 miljonit krooni.

Nordika Kindlustus omas aasta lõpu seisuga 7% turuosa ja Nordika Elukindlustus 3% turuosa.

16. juuni 2000

Nordika Kindlustus kogus kaheksa kuuga 50 miljonit krooni

Nordika Kindlustus kogus kaheksa kuuga kahjukindlustuses 50,6 miljonit krooni, millest 44,3 miljonit krooni laekus kindlustuspreemiatena ja 6,3 miljonit krooni liikluskindlustuse teenustasudena.

Augustis kogus Nordika preemiaid kokku 7,6 miljonit krooni. Kindlustushüvitisi mkasis selts koos edasikindlustajatega kaheksa kuuga 21,6 miljonit krooni, sellest augustis 4,3 miljonit krooni.

14. september 2001

Aerometist saab Nordika Kindlustus

Kindlustusseltsi Eesti Aeromet nõukogu otsustas moodustada aastavahetusel ühinevatest kindlustusseltsidest Aeromet, Farret ja Kalju uue seltsi Nordika Kindlustus, teatas Aerometi juhatuse esimees Tiit Arge.

Hetkeseis: Nordikal on olnud nii paremaid kui halvemaid aegu. Viimati sai Nordika raskustest lehtedest lugeda septembris. Oktoobris tuli päästerõngas ? Põhjamaade suurum finantsgrupp Nordea sõlmis Nordika juhtidega leppe varakindlustuse portfelli ülevõtmiseks.

6. november 2001

Nordika uus omanik tahab büroohoonet LKF-ilt tagasi osta

Nordika Kindlustuse varakindlustusportfelli baasil uut kindlustusseltsi rajav Tryg-Baltica on huvitatud varem Nordikale kuulunud büroohoone tagasiostmisest Liikluskindlustuse Fondilt.

Tryg-Baltica tegi pakkumise, kuid fond soovib saada sama kőrget hinda kui hoonet ostes, ütles Liikluskindlustuse Fondi juhatuse esimees Mart Jesse reedel.

Hind, millega Liikluskindlustuse fond Rävala puiesteel asuva büroohoone Nordikalt ostis, oli asjatundjate kinnitusel turuhinnast kőrgem.

Tryg-Baltica on Eestis loonud AS-i Nordicum Eesti, kellele Nordika Kindlustus on valmistanud vajalikud paberid litsentside taotlemiseks. Nordea General Insurance ja Nordika Kindlustus teatasid Nordika varakindlustusportfelli omandamisest 2. oktoobril.

30.11.2001

Finantsinspektsioon kehtestas Nordika Elukindlustuse suhtes erirežiimi

Pühapäevase otsusega kehtestas finantsinspektsioon Nordika Elukindlustuse ASi suhtes erirežiimi alates esmaspäevast, selle pikkuseks on kolm kuud.

Erirežiim on kindlustusandja esindamiseks või tema tegevuseks kehtestatud tavalisest erinev kord, mille eesmärk on välja selgitada kindlustusandja tegevuse seadusega kooskõlla viimise võimalikkus ja tarvitusele võtta abinõud kindlustusvõtjate huvide kaitseks.

Erire iimi kehtestamise peamiseks aluseks oli vajadus kaitsta kindlustusvõtjate huve olukorras, kus seltsi omavahendid ei vasta seaduses sätestatud nõuetele, mida oma 2001. majandusaasta aruande järeldusotsuses on kinnitanud ka seltsi audiitor. Samuti lähtus inspektsioon erirežiimi kehtestamisel seltsi üldisest finantsmajanduslikust seisundist ja varasemast tegevusest.

Vastavalt Finantsinspektsiooni juhatuse otsusele on erirežiimi tähtaja möödumiseni Nordika Elukindlustuse ASil keelatud uute kindlustuslepingute sõlmimine ja olemasolevate pikendamine ning kindlustussummade suurendamine. Inspektsiooni juhatuse otsuse kohaselt on erirežiimi ajal lubatud kehtivate kindlustuslepingute alusel hüvitiste väljamaksmine surma- ja õnnetusjuhtumite puhul.

Finantsinspektsiooni juhatuse otsusega on määratud erirežiimihalduriks Urmas Tross, kellel on alates esmaspäevast Nordika Elukindlustuse juhatuse, nõukogu ja üldkoosoleku õigused. Erirežiimi ajaks peatuvad kindlustusandja senise juhatuse, nõukogu, üldkoosoleku, prokuristi ja muu esindaja volitused.

Nordika Elukindlustuse AS ei tegelenud pensionikindlustusega.

13.05.2002

Majandusraskustes Nordika kindlustus lõpetab tegevuse

Nordika Elukindlustuse 3000 klienti võib endale saada ERGO Kindlustus Seltsi kahjum oli eelmisel aastal üheksa miljonit krooni

Pikemat aega raskustega silmitsi seisnud Nordika kindlustusgrupp lõpetab tegevuse ning kaalub finantsinspektsiooni poolt erireiimi alla pandud Nordika Elukindlustuse kindlustusportfelli üleandmist ERGO Kindlustusele.

Eesti Päevalehe andmetel saatis ERGO kindlustus konkurendile kirjaliku teate, et soovib selle elukindlustusportfelli üle võtta. See tähendaks, et umbes 3000 Nordika klienti saaksid endale uue kindlustusandja.

Kinnisvara jääb alles. Peale elukindlustusportfelli üleminekut jääksid Nordika Kindlustuse AS-ile vaid ettevõtte senised varad ning see tähendaks kindlustustegevuse lõppu. Nordika grupp jätkab ise kinnisvaraäriga. Ettevõttele kuulub näiteks endise vineeri- ja mööblikombinaadi kompleks.

Nordika grupi suuromanik Peter Sedin ei soovinud kindlusportfelli võimaliku üleandmist kommenteerida. “Ettevõte on hetkel erirežiimi all, mistõttu tuleks kõigi küsimustega pöörduda erireiimi halduri Urmas Trossi poole,” lausus Sedin.

ERGO Kindlustuse AS-i ja ERGO Elukindlustuse AS-i juht Olga Reznik tunnistas, et ettevõttel on huvi Nordika elukindlustusportfelli ülevõtmiseks olemas. “Täpsemalt ei oska hetkel kommenteerida, kuna kõik sõltub Nordika Elukindlustuse omanike otsusest,” lausus Reznik.

Juhul, kui Nordika omanik on tehinguga nõus, kutsub ERGO Elukindlustus kokku aktsionäride üldkoosoleku, kes asja lõplikult otsustab. “Loomulikult peavad meie spetsialistid tutvuma ka Nordika portfelli struktuuriga,” lisas Reznik.

Nordika kindlustusseltsi erirežiimihaldur Urmas Tross ütles, et ERGO poolt kindlustusportfelli ülevõtmine pole sugugi kindel. “Need asjad on lahtised. Täna võime mõelda ühte, homme aga sootuks teistmoodi,” kommenteeris Tross Nordika portfelli võimalikku üleminekut.

Tema sõnul on Nordika elukindlustusportfelli vastu huvi üles näidanud ka teised kindlustusseltsid, kuid ta ei soovinud nende nimesid täpsustada.

Eesti Päevalehte informeerinud allika sõnul soovib Nordika, et portfelli üleminek toimuks võimalikult kiiresti ja valutult ning et kindlustusvõtjate huvid oleks kaitstud.

Seda, kui kiiresti võiks portfelli üleminek ühelt kindlustusseltsilt teisele toimuda, pole teada.

Seesam Elukindlustuse juhi Taivo Saare sõnul ei üllata teda teade Nordika kindlustustegevuse lõpetamisest. “Selles pole midagi imelikku,” lausus Saare, kelle sõnul on Nordika imago juba piisavalt kannatanud.

Mitu Eesti Päevalehega rääkinud kindlustusagenti tunnistasid, et üha vähem inimesi usaldab Nordikat, kuna ettevõtte usaldusväärsus on pidevalt vähenenud.

Eesti Kindlustusseltside Liidu ning Ühispanga Elukindlustuse juhatuse esimees Indrek Holst ütles, et pole kuulnud, nagu sooviksid Nordika Elukindlustuse kliendid massiliselt teistesse kindlustusseltsidesse üle minna. “Ma pole kuulnud ka sahinaid, et keegi sooviks Nordika Elukindlustuse portfelli üle võtta,” ütles Holst eile.

Tema hinnangul ei pruugi Nordika portfelli ülevõtmisest konkurendid huvitatud olla, kuna tegu on suhteliselt väikesemahulise kliendibaasiga.

Omavahendeid oli vähe. Finantsinspektsioon peatas eelmisel nädalal omavahendite nappuse tõttu Nordika Elukindlustuses lepingute sõlmimise ja olemasolevate pikendamise, kuna ettevõtte kannatab omavahendite nappuse tõttu.

Kindlustusseltsi eelmise aasta kahjum oli üheksa miljonit krooni, kindlustusmakseid koguti vaid 8,2 miljonit krooni. Nordika lagunemine algas oktoobris, kui Nordea võttis üle varakindlustustegevuse.

23.05.2002


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!