Maxima XX-i tulek Sillamäele takerdus vaidlustesse

Maxima XX-i tulek Sillamäele takerdus vaidlustesse

Linna eskiislahendus, mis näeb ette jalakäijate ala ning parkla rajamise kauplusehoone tasandist madalamale (paremal võimalik Maxima kauplus).

Maxima Eesti OÜ soov ehitada Sillamäele oma pood võimalikult ruttu ei ole jõudnud veel isegi eskiislahenduse kinnitamiseni. Eskiislahendus ei rahulda linnajuhte, kes kaitsevad jalakäijate ala, püüdes parklat kauplusest eemale tõrjuda.

Pavlovi tänava krundi nr 1 detailplaneeringu koostamise sellele Maxima XX-i kaupluse ehitamiseks algatas Sillamäe linnavolikogu möödunud aasta novembris. Detailplaneeringu koostamiseni ei ole aga jõutud, hoolimata sellest, et nii linn kui hoonestaja on kaubanduskeskuse rajamisest tühermaale huvitatud.

Tallinna maantee, Viru puiestee ja Pavlovi tänava ristumiskohas asuv tühermaa kuulub eraisikutele. Linna arengukava ja linnaehituskavade kohaselt peab sellest kujunema Sillamäe ühiskondlik ning kaubanduslik keskus.

Komistuskiviks on parkla

Tühermaa hoonestuseks on hetkel olemas kaks eskiislahendust. Hoonestusest huvitatud investori Maxima pakutud variandis on kaubanduskeskuse juurde planeeritud 162 parkimiskohta. Parkla algab Maxima ja teiste Eestis tegutsevate ketikaupluste praktika kohaselt vahetult kaupluse sissepääsu juurest.

Linnaarhitekt Vladimir Šurmin aga esitles teist eskiislahendust, mis pikemat perspektiivi silmas pidades näeb ette, et parkla asub kauplusest umbes 10 meetri kaugusel. Need meetrid peavad jääma jalakäijatele. Lisaks peab parkla asuma keskusehoone tasandist allpool. Hoonestajatele niisugune lahendus ei sobi.

“Maximas tehakse palju oste ja meie klientidele on oluline mugav juurdepääs kaubanduskeskusele, et saaks jalgsi või autoga tulles teha vajalikud ostud, seejärel minna poekäruga auto juurde, tõsta ostud autosse ja ära sõita. Kui aga parkla on eemal ja isegi kauplusest allpool, kuhu igaüks ei tahagi käruga sõita, läheb ostja lihtsalt teise poodi, kus selliseid ebamugavusi ei ole,” kaitses oma seisukohta Maxima Eesti avalike suhete spetsialist Erkki Erilaid.

Maxima on valmis investeerima üle 3 miljoni euro

Erilaiu sõnul on Maxima valmis investeerima Sillamäel peaaegu 3,5 miljonit eurot ja looma sadakond töökohta ning linna seatud tingimustele vastavalt rajama kaupluse juurde viivad kõnniteed ja heakorrastama territooriumi. “Kui me aga kaotame osa kliente parkla rajamise tõttu sellisel kujul, nagu seda nõuab linn, annab see praeguse konkurentsi tingimustes end tugevasti tunda,” märkis Erilaid. “See tähendab kahjumit.”

“Me ei kavanda Maximat, vaid linna keskuse tulevikku, mis on kinnitatud Sillamäe linna üldplaneeringuga. Meie nõudmised ei ole tuju ega fantaasia, vaid pikaajalise perspektiiviga hoonestuse alus,” selgitas Vladimir Šurmin.

Tema sõnul on linna pakutav lahendus optimaalne, see on kompromisslahendus ja sellise planeeringu juures ainuõige. See lahendus arvestab niihästi investori kui ka linlaste huve. Hiiglaslik parkla jagatakse kaheks osaks, mis jäävad teine teisele poole Maxima hoonet. See vastab normidele ning parandab parklate funktsionaalsust Tallinna maantee ja Pavlovi tänava juurdesõidu poolt küljest.

Vastasel juhul peab linn targemaks maatükk alles hoida (see on linnal ainus ja asub olulises kohas rahvusvahelise tähtsusega maantee ääres) tulevase komplekshoonestuse jaoks, selle asemel et rikkuda kesklinna pilti ilmetu karbi ja asfalteeritud platsiga. Pealegi on linnal Maxima kaubanduskeskuse jaoks teisigi maatükke.

Similar articles:

Города ЭстонииСилламяэ

НаселениеГорода

МодаПраздник для модных, юных и красивых

БизнесТийт Вяхи: Я всегда взбирался на самое высокое дерево!

ОбществоСбор жителей Силламяэ прошел спокойно


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!