Tuumajaam võib tulla Toila-Viivikonna piirkonda

Tuumajaam võib tulla Toila-Viivikonna piirkonda

Sillamäe linnapea Ain Kivioru arvates võiks tuumajaam sobida Tallinna külje alla Maardusse, kuna suurem osa elektrist tarbitakse pealinnas, siis oleks piltlikult öeldes tarvis vähem traate vedada.

«Pealegi peaks ka geoloogiliselt Maardu tuumajaama jaoks hästi sobima, sest seal on lähedal graniit ja nii saaks tuumajaam selle sisse rajades minimeerida võimalikke ohte» kommenteeris Sillamäe linnapea Ain Kiviorg ajalehes Põhjarannik riigikogu liikme Jürgen Ligi ettepanekut.

«Kui tõsisemalt rääkida, siis ei tasu kaugemat tulevikku silmas pidades midagi täielikult välistada, sest kes teab, kuidas arenevad selleks ajaks tehnoloogiad ja kuidas nendega riske maandatakse,» lisas Sillamäe linnapea.

Ta lisas, et võimaliku tuumajaama osas ei ole Eesti Energia Sillamäe linna poole senini pöördunud isegi mitte idee tasandil.

Eesti Energia nõukogu reformierakondlasest riigikogu liikme Jürgen Ligi hinnangul tuleks rajada tuumajaam Sillamäele, kui Eestil ei õnnestu osaleda tuumajaama projektis väljaspool Eestit.

"Sealt oleks võtta infrastruktuuri, vett ja tööjõudu ning oleksid küllap ka võimalused jäätmehoidla rajamiseks," põhjendas ta asukoha eelistust Põhjarannikule.

Sillamäe linnapea Ain Kivioru arvates võiks aga tuumajaam sobida hoopis Tallinna külje alla Maardusse, kuna suurem osa elektrist tarbitakse pealinnas.

"Pealegi peaks ka geoloogiliselt Maardu tuumajaama jaoks hästi sobima, sest seal on lähedal graniit ja nii saaks tuumajaam selle sisse rajades minimeerida võimalikke ohte," põhjendas Kivioru.

Tuumajaam võib tulla Toila-Viivikonna piirkonda

Eesti Energia valis eelmise aasta lõpus välja Eesti esimese tuumajaama kuus võimalikku asukohta; kaks neist - Viivikonna põlevkivikarjäär ja Türsamäe platoo - paiknevad Ida-Virumaal.

Tulevase tuumajaama kõige sobivamateks asukohtadeks nii oma geoloogiliselt ehituselt kui muudelt tingimustelt on Eesti Energia tehtud eeluuringute põhjal Suur-Pakri saar Paldiski linna lähistel ning Keibu poolsaar Nõva ja Padise valla piiril. Tuumajaamaks sobivad ka Tellisna neem Läänemaal, Letipea poolsaar Lääne-Virumaal, Viivikonna põlevkivikarjäär ning kaldapealne Sillamäe ja Voka vahel Ida-Virumaal.

Viivikonna karjäär ulatub otsapidi nii Vaivara kui Toila valda, Türsamäe platoo pankrannikul jääb Toila valla maadele.

"Sõna "tuumajaam" tekitab võhikutes kindlasti ehmatavaid tundeid - see on ka mõistetav, kui mõelda tagasi ajaloole," tunnistas Vaivara vallavanem Veikko Luhalaid. Mööndes, et kusagile peab see tuumajaam ju ikkagi tulema.

"Siin on sobiv infrastruktuur, juhtmed, mis mööda Eestit laiali lähevad, ning Sillamäe linna silmas pidades ka head spetsialistid. Kohaliku elanikuna mõtleksin siiski kindlasti pikalt järele, enne kui midagi otsustaksin."

Kui kirglikuks võiks kohapeal kujuneda tuumajaamaga seotud avalik arutelu, ei oska Luhalaid ennustada. "Õlitehase planeeringu ja elektrijaama uute kateldega seotud arutelude vastu rahval küll erilist huvi ei olnud, samas tuulepargi arutelus osaleti väga aktiivselt, ehkki see on teistega võrreldes keskkonnale kõige ohutum."

Tuumajaama tulek tähendaks tema hinnangul siiski sedavõrd uut situatsiooni, et isegi elektrijaama, ohtlike jäätmete hoidla, õlitehase ja lõhkeainetehasega harjunud vallarahvas kindlasti ükskõikseks ei jääks.

Toila vallavanem Tiit Salvan Türsamäed tuumajaama asukohana kuigi võimalikuks ei pea - liiga pankrannikul, liiga palju piiranguid. Vaivara karjäär seevastu oleks tema hinnangul üsna mõistlik valik.

"Poleks see tuumajaam siin sugugi rohkem ohtlik kui mõnes teises Eesti paigas," arvab ta selle arvestatavaks aruteluteemaks.

Sillamäe linnapea Ain Kiviorg suhtub tuumajaama lähinaabruse-ideesse rahulikult: "Mina tuumajaama ei karda. Linnaelanike arvamust ma muidugi ei tea - need praegu välja öeldud asukohad on ju alles idee tasemel."

Eesti Energia nimetab eeluuringute tulemusi esialgseteks; enne edasisi uuringuid oodatakse poliitikute otsuseid.

PR, 17.02.2009

Similar articles:

ОбществоСбор жителей Силламяэ прошел спокойно

Города ЭстонииСилламяэ

БизнесТийт Вяхи: Я всегда взбирался на самое высокое дерево!

НаселениеГорода

МодаПраздник для модных, юных и красивых

899 views

Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!