Narva Orlovi võrgus

Narva Orlovi võrgus

Narva keskerakondlaste üks juhtfiguure Vadim Orlov on justkui ämblik, kes on oma lähikondseid kasutades pununud piirilinnas mitmeid skeeme, milles ristuvad linna ja tema kui eraettevõtja huvid.

Sahkemahker skeemid piirilinnas

Narva Tööstuspargi juhi Vadim Orlovi nimi jookseb läbi mitmest kahtlusi äratavast skeemist Narva linnale kuuluva varaga.

Narva tööstusparki juhtiva Vadim Orlovi (vasakul) sugulastele kuuluvad firmad on teinud Narva linnaga soodsaid kinnisvaratehinguid

Orlov skeemitab Narvas

”Raske on hinnata. Ma ei ole ärimees, olen olnud õpetaja. Ettevõtjad, keda tunnen, kasutavad ära iga võimaluse, et raha teha." 

Mihhail Stalnuhhin, Narva linnavolikogu esimees

Narva Linna- ja erahuvid ristuvad

Narva keskerakondlaste üks juhtfiguure Vadim Orlov on justkui ämblik, kes on oma lähikondseid kasutades pununud piirilinnas mitmeid skeeme, milles ristuvad linna ja tema kui eraettevõtja huvid.

Orlovi tundvad inimesed iseloomustavad teda kui energilist ja haritud meest. Peterburi Balti Riiklikust Tehnoloogiaülikoolist on tal inseneriharidus, lisaks on õppinud tööstuse rahvusvahelist juhtimist.

Suurt äri ta Narvas ei aja, kuid teenib erinevate linnaga seotud projektide pealt. Lisaks saab renditulu kahtlastel asjaoludel linnalt saadud kinnisvaralt.

“Igast asjast oskab ta endale kasu lõigata,” iseloomustab Orlovi endine erakonnakaaslane, Narva volikogu üks väheseid opositsionääre Nadežda Sinjakova.

Head suhted Narva linnavalitsuses

Orlov oli pikki aastaid Narva keskerakondlasest linnapea Tarmo Tammiste nõunik linnaarengu ja projektide alal.

2008. aasta suvel otsis kaitsepolitsei Orlovi kabineti linnavalitsuses läbi. Küsisin siis volikogu esimehelt Mihhail Stalnuhhinilt, kuidas ta hindab Orlovi tegevust.

“Raske on hinnata. Ma ei ole ärimees, olen olnud õpetaja. Ettevõtjad, keda tunnen, kasutavad ära iga võimaluse, et raha teha,” vastas Stalnuhhin toona mõtlikult aknast välja vaadates.

Orlovi elukaaslane Sofja Homjakova oli sel perioodil Narva abilinnapea ning üks neist, kelle pärast kaitsepolitsei piirilinnas läbiotsimisi korraldas.

Homjakovat süüdistatakse korruptsioonikuriteos, kohtuistungi alguseni on jäänud veel mõni nädal. Ka linnapea Tammiste sai sel kevadel korruptsioonikuriteos kahtlustuse, küll ühe teise asjaga seoses.

"Kes tellis Teilt artikli Vadim Orlovist? Kas Teile lubati selle eest maksta?"

Vadim Orlov, Narva Tööstuspargi juht, Äripäevast saadetud küsimustele vastates

2008 aasta

Otsis kaitsepolitsei läbi Narva linnaametnike Vadim Orlovi ja tema elukaaslase Sofja Homjakova kabinetid. Homjakovat süüdistatakse korruptsioonikuriteos ja kohus algab varsti.

2,1 miljonit krooni toetust on EASist saanud Orlovile kuuluv MTÜ Narva Ettevõtluse Arendusühing. Raha eraldati äriinkubaatorile, mis eelmisel aastal läks linna sihtasutuse alla.

Orlov: tööstuspark on hästi käima läinud

Eestis on Narva tööstusparki kaasatud kaks suurt investorit investeeringute kogusummaga 40 mln eurot. Üks tehas on juba ehitatud ning see lubas säilitada 200 töökohta ja luua 100 uut. Teist tehast hakatakse ehitama, mis lubab juba lähemal ajal luua ligikaudu 100 ajutist vakantsi ehitussektoris ning 450 püsivat vakantsi investeerimisfaasi lõppedes. Juba praegu on Eesti väliskaubandusbilanss kaasatud investorite abil suurenenud 100 mln krooni aastas, ning suureneb veel 450 mln krooni aastas pärast teise tehase käivitamist.

Kokku on kaasatud viis välisinvestorit. Ettevõtluse infrastruktuuri arendamiseks Narvas on kaasatud 42,1 mln krooni ELi struktuurifondidest finantseeritavate programmide vahenditest. Seitse olemasolevat inkubatsioonifirmat suurendavad Eesti väliskaubandusbilanssi juba praegu aastas 11 mln krooni võrra, kahe aasta pärast suurendavad 87 mln krooni võrra. Firmades-inkubantides töökohtade koguarv kahe aasta jooksul on 54.

Klastrite arenguprojektid säilitavad 680 töökohta ning on eelduseks veel 250 töökoha loomiseks.

Ette on valmistatud 13 taotlust Ida-Virumaa ettevõtete arenguprojektide jaoks, nende põhjal on kaasatud 3 562 831 krooni toetust.

Nagu näete, on esimesed tulemused juba olemas, kuid me loodame Narva tööstuspargi tegevusest mastaapset vastastikku täiendavat efekti Narvas tootmise arendamise valdkonnas, mis meie arvestuste kohaselt tuleb lähema kolme aasta jooksul.

Vadim Orlov, Narva Tööstuspargi juht

Kasutab meelitamist ja ähvardamist

Kui Äripäev soovis Vadim Orlovilt küsida täna ilmunud loo tarbeks kommentaare, siis kasutas ta ajakirjanikuga suheldes nii meelitamis- kui ka ähvardamistaktikat.

“Tahaksime Teid tänada antud võimaluse eest kirjutada oma saavutustest sellise väärika äriajalehe nagu ÄP lehekülgedel… Samuti on meeldiv, et eestikeelse ajalehe ajakirjanik on valmis kirjutama sellest, kuidas Narvas, traditsiooniliselt ülejäänud Eestist isoleeritud venekeelses regioonis, edeneb selline mitte lihtne tegevus nagu ettevõtluse arendamine, eriti kui arvesse võtta majanduslikku olukorda,” kirjutas ta esimeses kirjas.

“Samuti soovin pöörata Teie tähelepanu ühele, minu arvates, väga tähtsale asjaolule. Käesoleval ajal peab SA Narva Tööstuspark läbirääkimisi ühe suure välisinvestoriga, kes planeerib teha Eestisse investeeringuid umbes 20 miljonit euro ja luua 400 töökohta. Peale SA Narva Tööstuspark, läbirääkimistes antud investoriga on huvitatud ja osalevad ka EAS, Töötukassa ja Eesti pangad. Iga Teie poolt kontrollimata info võib tekitada negatiivset avalikku vastukaja ja seada ohtu nende investeeringute teostatavus.

Omalt poolt, arvestades Teie küsimuste iseloomu, arvan, et mul on ka õigus esitada vastuküsimused:

Kes tellis Teilt artikli Vadim Orlovi ja SA Narva Tööstuspark kohta?

Kas Teile lubati selle eest maksta ja kui palju?

Kas võib pärast seda pidada Teie ajalehte erapooletuks? Ja kuidas suhtub Teie ajalehe peatoimetaja “tellitud, ühekülgsete” artiklite avaldamisse?,” ründab Orlov juba järgmises Äripäevale saadetud kirjas.

Temaga seotud tehingute kommenteerimise asemel saime lõpuks vastuseks hoopis lehekülgede kaupa materjale, milles kirjeldatakse Narva tööstuspargi tulemusi.

Similar articles:

ПолитикаВы хотите умереть за Нарву?

ПолитикаСтанет ли Нарва эстонским Донбассом

Города ЭстонииНарва

НаселениеГорода

КрасотаНарва произвела фурор на главном конкурсе красоты


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!