Vaivara valda ilmub peagi palju uusi elamuid

Vaivara valda ilmub peagi palju uusi elamuid

Vaivara kihelkonnas on viimase aasta jooksul algatatud mitu detailplaneeringut, mille tulemusel peaks siin lähiaastatel tekkima mitusada uut eramut.

"See eramute ehitamise buum on kestnud juba üsna pikka aega," ütleb Vaivara vallavanem Veikko Luhalaid.

Buum - detailplaneeringute näol - oleks olnud veelgi tugevam, kui volosti võimud poleks seda kunstlikult piiranud.

"Me lihtsalt ei algata paljusid plaane," ütleb Luhalaid. - Ja need, mille algatame, on asukoha seisukohalt loogilised.

Eelmise aasta septembris ütles Luhalaid: "Me ei taha näha, et kurat teab, kust on pärit metsas asuv küla, kuhu peame hiljem ehitama tee, andma elektrit ja tagama, et sealt pärit lapsed saaksid lasteaeda ja kooli. Ärimees müüs oma krundid maha ja sealsed elanikud - nende tulevased valijad - peavad elama. "

Sellest lähtub volostvalitsus, rääkides loogilisest asukohast: et tulevasse elamurajooni oleks teid ja elektrivarustusega ei tekiks probleeme.

Luhalaid kiidab Turvajõe küla kinnisvaraarendust, plaanides siia ehitada enam kui kakssada võtmed kätte eramut, samuti lasteaia, mänguväljakud ja gaasiettevõtte.

"Mulle meeldib selle ettevõtja stiil," ütleb Luhalaid. - Ta on juba välja pakkunud tänavate nimed - endiste talude nimede põhjal.

Üle kahesaja eramaja ehitamine tähendab, et kihelkonnale lisandub suur küla.

- Kindlasti ei saa kõigist siin maja ostnutest kihelkonna elanikke: on ebatõenäoline, et Narvas või Sillamäel tegutsevad ärimehed ja teised silmapaistvad tegelased registreeruksid koguduses kogu pere juures, usub Luhalaid.

Kuid ilmselt lisandub mõni maksumaksja.

Kudrukülas on algatatud mitu detailplaneeringut eramute ehitamiseks.

- Kudruküla on tõeliselt ahvatlev koht: asub Narva ja Narva-Jõesuu vahelise maantee lähedal, Narva jõe ja maalilise männimetsa ääres. Ilmselt saavad nad selle esimesena üles ehitatud, ütleb Luhalaid.

Sytke külas on vastavalt käesoleva aasta jaanuaris algatatud detailplaneeringule kavandatud tavapärasest suuremad krundid - kuni 4800 ruutmeetrit.

"Kui Tyrvajões moodustab tulevikus tihedalt asustatud ala enam kui kakssada krunti, on Sytke elanikkond vähem asustatud," usub Luhalaid, et muidu ei saa neitsiorgu säilitada.

Vaivara kihelkonnas on endiselt piisavalt detailplaneeringu algatamiseks asukoha seisukohalt loogilisi krunte. Kuid kuna uus üldine paigutus on algatatud, soovitavad volosti juhid oodata detailplaneeringutega.

- Üldplaneeringu alusel muudetakse mõnes kohas maakasutuse eesmärki. Kui see on töökorras, pole detailplaneeringu ajal vaja kasutusotstarvet muuta, ”selgitab Luhalaid.

Üldise paigutuse aktsepteerimisega algab ilmselgelt uus detailplaneeringute algatamise laine.

Kinnisvara hinnad võivad langeda

Vaivara valda on kavandatud sadu uusi eramuid, pärast pikka pausi hakkasid linnadesse taas uusi korterelamuid tekkima.

Viimase paari aasta jooksul on Ida-Virumaal kinnisvara hinnad mitu korda tõusnud. Mäletame aegu, kui Kohtla-Järvel sai korteri osta mitme tuhande krooni eest. Mäletame ka perioodi, kui mõned kortermajad muutusid "kummitatud lossideks": inimesed lihtsalt hülgasid oma korterid. Siis saabus aeg, kui tühje maju hakati lammutama. Siis hakkasid kinnisvara hinnad kiiresti kasvama, mitu korda tõusma.

Nüüd on saabunud uute elamute ehitamise periood - sissetulekute kasvades on mõnel kohalikul elanikul soov ja võimalus vahetada oma vana eluase uue vastu.

Tõsiasi on ka see, et Ida-Virumaa rahvaarv on iga aastaga vähenenud - ja üsna dramaatiliselt. Kuid on ebaloogiline, et samaaegselt elanike arvu vähenemisega kasvavad kinnisvara hinnad. Sellises olukorras peaks olema pigem vaba elamispind, mille hind ebapiisava nõudluse tõttu kiiresti langeb.

Muidugi on ka võimalus, et välismaalased või muudest maakondadest pärit inimesed ostavad siin kinnisvara. Miks peaks aga mõni soomlane või tallinlane ostma korteri mõnda Ida-Virumaa linna, nagu sageli juhtub näiteks Pärnus? Samuti on kaheldav, et seoses lähiaastate arenguga algab maakonda massiline inimeste sissevool teistest piirkondadest, mis suurendab nõudlust kohaliku eluaseme järele.

Mõni kinnisvaraekspert tunnistab, et kuigi hinnad on hüppeliselt tõusnud, on müügilepinguid endiselt vähe. Seetõttu võite eeldada, et kinnisvara hinnad - sõltuvalt piirkonnast ja eriti vanade kinnisvara hindadest - lakkavad tõusmast või isegi hakkavad langema.

Similar articles:

ЭкономикаЛесная промышленность

СпортОздоровительные трассы появятся в Силламяэ, Вайвара и Нарве

ПроисшествияЯдовитую сточную воду ''Пробо коала'' привезут в Вайвара

ОбществоВ Синимяэ перезахоронены останки советских воинов

СтроительствоМногоквартирным домам Ида-Вирумаа выделят большую поддержку, чем в других уездах


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!