Eesti küberväejuhatus asus tööle

Eesti küberväejuhatus asus tööle

Kolmapäeval toimus Tallinnas staabi-ja sidepataljoni territooriumil küberväejuhatuse loomise tseremoonia. Loodud väejuhatus vastutab kaitseministeeriumi valitsemisala küberruumi küberkaitse eest.

Tseremoonia käigus toimus ka edaspidi küberväejuhatuse koosseisu kuuluva staabi- ja sidepataljoni ülema vahetus, kus kolonelleitnant Rene Innos andis väeosa juhtimise üle kolonelleitnant Priit Averkinile.

Kaitseväe juhataja kindral Riho Terrase sõnul on küberväejuhatuse loomine oluline verstapost kaitseväe arengus. "Kaitsevägi peab ajaga kaasas käima. NATO on kübervaldkonda tunnistanud eraldiseisva sõjapidamise keskkonnana, mistõttu on mitmed liitlased juba loonud küberväejuhatused. Eesti otsus uue väejuhatuse ellurakendamiseks annab meile uued ja paremad võimalused sõjalises kübervaldkonnas esirinnas jätkata," ütles kindral Terras.

Väejuhatuse juht, kolonel Andres Hairk ütles juulis ERR-ile, et väejuhatus omandab ka küberründe võimekuse.

"Loodava väejuhatuse põhiülesanne on operatsioonide läbiviimine küberruumis, ehk kaitseministeeriumi valitsemisala juhtimistoetuse korraldamiseks ja ka kaitseväe kineetiliste operatsioonide toetuseks läbi küberruumi ning ka muude kaitseväe ülesannete tagamiseks," ütles Hairk.

Hairk märkis kolmapäeval, et küberväejuhatuse töötajad saavad kõik ka sõduri baaskoolituse. "Võib nii öelda, et nende relv on arvuti. Nad saavad ka iga sõduri baaskoolituse oskuse - nad oskavad relva käsitleda, saavad ise metsas endaga hakkama ja suudavad tegutseda jaokoosseisus," ütles Hairk.

Väejuhatus peaks saavutama täieliku töövõime aastaks 2023. Küberväejuhatuses hakkab tööle umbes 300 inimest. Uusi töökohti luuakse juurde umbes 60, ülejäänud on pärit praegustest kaitseväe üksustest, mis koonduvad küberväejuhatuse alla.

ERR küsis Hairkilt, kas tööle hakkavad ka häkkerid. "Väejuhatus häkkereid, kui seesuguseid ei värba, kui nii öelda. Pigem me kutsume neid inimesi, kes tegelevad küberründe operatsiooni võime loomisega erinevateks valdkonna spetsialistideks. Sinna sisse käivad juristid, IT-süsteemide analüütikud, IT-turbespetsialistid jne," vastas Hairk.

Küberväejuhatus hakkab paiknema kaitseväe peastaabis.

Kolonel Andres Hairk on seni juhtinud kaitseväe peastaabi side- ja juhtimissüsteemide osakonda.

https://www.err.ee/850643/galerii-eesti-kubervaejuhatus-asus-toole

Kaitseväes alustab küberväejuhatus

Kaitseväes alustab 1. augustist täiesti uus väeliik - küberväejuhatus. Väejuhatuse juht, kolonel Andres Hairk ütles ERR-ile, et väejuhatus omandab ka küberründe võimekuse.

"Loodava väejuhatuse põhiülesanne on operatsioonide läbiviimine küberruumis, ehk kaitseministeeriumi valitsemisala juhtimistoetuse korraldamiseks ja ka kaitseväe kineetiliste operatsioonide toetuseks läbi küberruumi ning ka muude kaitseväe ülesannete tagamiseks," ütles Hairk ERR-ile.

"Tänases ülesande püstituses väejuhatus vastutab kaitseministeeriumi valitsemisala küberruumi küberkaitse eest," lisas ta.

Uus loodav võime väejuhatuses on küberründe võimekuse loomine valitsemisalas. "See ei tähenda nüüd seda, et me hakkame rahuajal naaberriike, potentsiaalset vastast ründama, kuid me loome võimet, mis annab meile täiendava tööriista, kui seda peaks vaja minema sõjalise riigikaitse toetamiseks," selgitas Hairk.

Hairk rääkis, et küberväejuhatuses hakkab tööle umbes 300 inimest. ERR küsis, kas tööle hakkavad ka häkkerid. "Väejuhatus häkkereid, kui seesuguseid ei värba, kui nii öelda. Pigem me kutsume neid inimesi, kes tegelevad küberründe operatsiooni võime loomisega erinevateks valdkonna spetsialistideks. Sinna sisse käivad juristid, IT-süsteemide analüütikud, IT-turbespetsialistid jne," vastas Hairk.

Küberkaitsekeskusega kattuvaid tegevusi küberväejuhatusel otsuselt Hairki sõnul ei ole.

Propaganda ja valeuudistega võitlemine väejuhatuse pädevusse kuuluma ei hakka. "Sellega tegeleb kaitseväe peastaabi strateegilise kommunikatsiooni osakond," lausus ta.

Küberväejuhatus hakkab paiknema kaitseväe peastaabis.

Kolonel Andres Hairk on seni juhtinud kaitseväe peastaabi side- ja juhtimissüsteemide osakonda.

https://www.err.ee/847915/kaitsevaes-alustab-kubervaejuhatus

Similar articles:

ОборонаВесенний шторм 2019

ОборонаБоевая группа батальона НАТО начинает свой путь в Эстонию

ОборонаВ Эстонию прибыли 130 военнослужащих группы быстрого реагирования НАТО

ОборонаФранция разместит в Эстонии танки и БМП

ОборонаРезервистов будут призывать на дополнительные мобилизационные учения


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!