Hispaania saadab Eestisse õhukaitsesüsteemi NASAMS

Hispaania saadab Eestisse õhukaitsesüsteemi NASAMS

Hispaania otsustas saata alates aprillist neljaks kuuks Eestisse õhukaitsesüsteemi NASAMS. Kaitseminister Hanno Pevkur avaldas lootust, et Hispaaniale järgnevad rotatsiooni korras teised NATO riigid, kuni Eesti enda õhukaitsesüsteem kohale jõuab.

"See on hetkel lühiajaline lahendus, ent oleme juba ette valmistamas ka jätkusuutlikku lahendust. Selleks tegime koos Läti ja Leeduga NATO-s ettepaneku, et [juuli keskel toimuvaks] Vilniuse tippkohtumiseks võiks NATO-s olla kokku lepitud Balti õhuturbemissioonile sarnasel mudelil toimiv õhukaitse rotatsioonide mudel. Seega loodetavasti on ka järgnevad rotatsioonid koostöös liitlastega võimalikud," ütles kaitseminister Pevkur pressiteate vahendusel.

Kokkuleppe Hispaania õhukaitsesüsteemi paigutamiseks Eestisse saavutas Pevkur teisipäeval Brüsselis NATO kaitseministrite kohtumise kõrval peetud kohtumisel Hispaania kaitseministri Margarita Roblesiga.

Pevkuri sõnul on oluline, et kuniks Eesti enda õhukaitsesüsteemid kohale jõuavad, oleks siin liitlaste tugi. "NATO idatiib on viimase aasta jooksul oluliselt musklit juurde saanud ning mul on hea meel, et arvestades vajadust täita kriitiline võimelünk Eesti keskmaa õhukaitses, saime Hispaaniaga kokkuleppele Eestisse maa-õhk tüüpi keskmaa õhukaitsesüsteemi NASAMS saatmiseks neljaks kuuks juba alates selle aasta aprillist," ütles Eesti kaitseminister.

"Samuti on äärmiselt oluline, et tänu Hispaania NASAMS-i üksuse Eestis viibimisele õpime keskmaa õhutõrjesüsteemi taktikalist juhtimist. Lisaks annab see Eesti kaitseväele ja õhuväele kogemuse keskmaa õhukaitsesüsteemi integreerimisest teistesse kaitsesüsteemidesse," lisas Pevkur. 

Eestisse paigutatava NASAMS üksuse eesmärk on Ämari lennubaasi kui strateegilise objekti kaitse. Üksus on kaitsevalmis ja paigutatakse Eestisse NATO Euroopa vägede ülemjuhataja korraldusel. Sarnane üksus on olemas ka Lätis, kaks süsteemi seotakse omavahel ja need on osaks NATO idatiiva õhu- ja raketikaitsest.

Eesti enda õhukaitsesüsteemi hange on hetkel lõpufaasis ja eesmärgiks on hankelepingusse jõuda veel enne suve, teatas kaitseministeerium.

Similar articles:

Государственное устройствоВнешняя политика

ОборонаПрибытие французских военнослужащих в Эмари

ОборонаЭстонские военные тренируются в Испании ведению гибридной войны

ОборонаВ Эстонии появится киберполигон НАТО и силы быстрого реагирования

ОборонаПутина ужалила муха идиотизма


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!