Sillamäe tehas võtab tööle 50 inimest

Sillamäe tehas võtab tööle 50 inimest

Sillamäel asuv kaitsevahendite tootja  AS Esfil Tehno on  iga päevaga tootmisnahtu kasvatanud ning erinevalt paljudest teistest ettevõtetest kriisiajal inimesi ei koonda, vaid võtab hoopis juurde 50 töötajat. 

Respiraatorid on vaid üks ASi Esfil Tehno toodetest, üldiselt aga toodab ettevõte lausriidest mikro- ja nanokiududest filtermaterjale. Kui seni valmistas Esfil Tehno väike tsehh 500 kaitsemaski päevas, siis nüüd on see arv kasvanud 6000ni ning kuna nõudlus üha suureneb, kasvavad ka ettevõtte tootmismahud iga päevaga. Tootmisvõimsused võimaldavad valmistada ühe vahetuse jooksul 10 000 kaitsemaski, praegu aga valmistutakse aktiivselt ka õhtuse vahetuse töölehakkamiseks.

Esfil Tehno juhatuse esimees Araik Karapetjan ütles, et praegu on nende filtermaterjalide tootmises hõivatud ligikaudu 70 inimest, ent kavas on tööle võtta veel poolsada töötajat. Kasvava töötuse tingimustes ei tohiks sellega suuri raskusi tekkida.

"Palk on alates 600 eurost, ent kui inimene õpib kiiresti ning normi täitma hakkab, siis võib ta ka rohkem teenida," kommenteeris ta. "Väljaõpe toimub kohapeal, mingeid erilisi oskusi või teadmisi selleks vaja pole, tavaliselt piisab nädalast. Töö on täpsust ja vaeva nõudev, seepärast sobib see eriti naistele, kuna nemad on kannatlikuma meelega."

Karapetjani sõnul leiaksid nad teise vahetuse töötajad ka oma linnast, kuid sellest hoolimata ei ütle nad ära ka teistest linnadest pärit huvilistele ning on vajaduse korral valmis käima panema ka transpordi nende kohaletoomiseks. Ta usub, et suur nõudlus respiraatorite järele kestab vähemalt pool aastat. 

"Väga palju tellimusi tuleb Euroopast, kuid me pingutame ja teeme kõik selleks, et tagada ka kohaliku turu varustatus, sest Eestiski valitseb praegu tohutu respiraatorite puudus − kõik helistavad ja küsivad," rõhutas Karapetjan. "Nõudlus on selline, et teise vahetuse võiks käima panna kas või hommepäev, ent selleks on vaja kõigepealt inimesed leida ja ette valmistada ning sellega me praegu aktiivselt tegelemegi."

Juba eriolukorra esimestel päevadel edastas ettevõte Sillamäe linnavalitsusele tasuta tuhat maski sotsiaaltöötajate tarvis, kaitsmaks inimesi, kelle õlule on kriisiolukorras langenud tohutu koormus. 

Riik ostab Sillamäe tehaselt üle miljoni respiraatori

Riigikantselei sõlmis Sillamäel asuva firmaga Esfil Tehno  lepingu, millega riik ostab aprilli keskpaigast riigile poole aasta jooksul  50 000 FFP3 tüüpi respiraatorit nädalas ehk kokku 1,2 miljonit.

Kuni kümne miljonit eurot maksev tehing tähendab, et ettevõtte müüb riigile poole aastaga kokku 1,2 miljonit respiraatorit.  Tehas teeb samal ajal ettevalmistusi tootmise kahekordistamiseks, et toota riigile kuni 100 000 maski nädalas, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Sillamäel asuva sertifitseeritud FFP3 maske tootva ettevõttega ühendust võtnud eriolukorra juht Jüri Ratase sõnul on tal hea meel, et nii oluline partner leiti kodumaalt. "Olen äärmiselt tänulik, et ettevõtjad olid valmis läbirääkimisi alustama kohe ning on riigi abistamiseks valmis oma toodangu kahekordistama".

Eriolukorra juhi sõnul leevendab tellitav kogus tervishoiuasutuste vajadusi märkimisväärselt. "Lisaks soovin tänada kõiki teisi ettevõtjaid, kes on oma valmisolekust riigile appi tulla märku andnud," sõnas eriolukorra juht.

Esfil Tehno AS teeb toodangu kahekordistamiseks koostööd Töötukassaga, et leida vajalik tööjõud. Lepingu läbirääkimistel oli Riigikantseleile toeks Riigi Tugiteenuste Keskus.

Pooleks aastaks sõlmitud lepingu maht on kuni 10 miljonit eurot ja sellel on kolm osapoolt: Esfil Tehno AS korraldab tootmise, Corpowear OÜ logistika ning Riigikantselei esindab riiki. Vajadusel lepingut pikendatakse.

Esfil Tehno põhitegevus on lausriidest mikro- ja nanokiududest filtermaterjale. Enne koroonaviiruse levikut valmistas firma väike tsehh 500 kaitsemaski päevas, eelmisel nädalal oli toodang maht kasvanud juba 6000ni.  

Esfil Tehno juhatuse esimees Araik Karapetjan ütles eelmisel nädalal Põhjarannikule, et praegu on nende filtermaterjalide tootmises hõivatud ligikaudu 70 inimest, ent kavas on tööle võtta veel 70 töötajat. "Palk on alates 600 eurost, ent kui inimene õpib kiiresti ning normi täitma hakkab, siis võib ta ka rohkem teenida," kommenteeris ta. "Väljaõpe toimub kohapeal, mingeid erilisi oskusi või teadmisi selleks vaja pole, tavaliselt piisab nädalast. Töö on täpsust ja vaeva nõudev, seepärast sobib see eriti naistele, kuna nemad on kannatlikuma meelega." 

Viiruse tõttu toodangus hüppe teinud Sillamäe maskitehase keskmine palk oli 509 eurot

Sillamäel kaitsemaske tootvas Esfil Tehno AS-is, mis koroonaviiruse tõttu on toodangut hüppeliselt kasvatanud, oli 2018. aastal käive 622 000 eurot ja keskmine brutopalk 509 eurot.

Eesti ainsa sertifitseeritud kaitsemaske tootva ettevõtte Esfil Tehno omakapital oli 2018. aastal 1,28 miljonit eurot ja toodangut müüsid nad lisaks Eestile ka Bulgaariasse, Leedusse, Slovakkiasse, Tšehhisse ja Venemaale.

Suurim turg oli neil Eestis, kus käive ulatus ligi 260 000 euroni, ja Venemaal, kust saadud müügitulu oli ligi 257 000 eurot.

Aasta jooksul oli firma kogukäive 622 170 eurot ja võrreldes eelnenud aastaga kasvas see ligi 100 000 euro võrra. Hüppe tegi ka kasuminumber, mis tõusis ligi 52 000 euro juurest ligi 205 000 euroni.

Laenukohustusi oli kaitsemaskide tootjal üle 145 000 eurot, millest lühiajalised laenud moodustasid 81 000 eurot ja kapitalirent 64 000 eurot.

Tööjõule kulus Esfil Tehnol koos sotsiaalmaksuga 2018. aastal 167 279 eurot, millest palgakulu oli 128 198 eurot. 21 täistööajaga töötajaga firmas oli töötaja keskmine brutoteenistus seega 508,7 eurot kuus.

Kuni eelmise nädala lõpuni valmistas Sillamäe tehas 500 sertifitseeritud kaitsemaski päevas, kuid praeguseks on nende päevatoodang tõusnud 10 000 respiraatorini.

Ettevõtte nõukogu esimees Araik Karapetjan ütles eelmisel nädalal ERR-ile, et praegu töötavad nad maksimumvõimsuses, kuna riigiasutused on valmis ostma kogu nende toodangu ja palju rohkemgi. Tänu riigiga sõlmitud lepingule plaanivad nad käivitada teise vahetuse ja luua umbes 70 uut töökohta.

Similar articles:

БизнесEsfil Tehno - Чистое дыхание

СтроительствоОткрытие нового рынка в Силламяэ откладывается


Rating: 0 Votes: 0

Comments

No comments yet. Yours will be the first!